Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 oktober 2015

Kristaller som binder koldioxid i luften kan dämpa växthuseffekten

Ett material med mycket små porer kanske kan vara en lösning på klimatfrågan. Forskare har skapat kristaller som binder koldioxid från luft mycket mer effektivt än tidigare kända material.

Ett sätt att lindra klimatförändringarna kan vara att binda koldioxid från luften, och därigenom minska växthuseffekten. Hittills har det varit svårt att göra, då upptaget av koldioxid har förhindrats av närvaron av vattenånga. Att först göra luften helt torr är väldigt dyrt.

Forskare har nu skapat ett stabilt och återvinningsbart material där mikroporerna har olika platser för bindning av koldioxid och vatten.

– Så vitt jag vet är det här det första material som kan binda koldioxid effektivt från fuktig luft. I andra fall är det en konkurrens mellan koldioxid och vatten och vatten vinner oftast. Det här materialet tar upp båda, men bindningen av koldioxid är enorm, säger Osamu Terasaki, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet.

Forskningen sker i internationellt samarbete och det nya materialet har fått namnet SGU-29, efter Sogang University i Korea. Materialet består av kristaller av kopparsilikat. Metoden skulle kunna användas för att binda koldioxid från atmosfären, och framför allt för att rena utsläpp.

– Koldioxid skapas alltid tillsammans med fukt. Nu kan vi ta bort koldioxiden trots fukten, och tillsammans med andra tekniker som är under utveckling kan kolet sedan användas för att skapa andra värdefulla material. Forskare jobbar väldigt hårt på det här och jag tror att det kommer vara möjligt inom fem år. Det svåraste är att fånga koldioxiden och det har vi en lösning för nu, säger Osamu Terasaki.

Forskningen publicerades nyligen i en artikel i tidskriften Science.

Kontaktinformation
Osamu Terasaki, professor vid Institutionen för material- och miljökemi, Stockholms universitet. E-post: osamu.terasaki@mmk.su.se Tfn: 08-16 23 79 Peter Oleynikov, forskare vid Institutionen för material- och miljökemi, Stockholms universitet. E-post: peter.oleynikov@mmk.su.se Tfn: 08-16 23 66 Presstjänsten vid Stockholms universitet, 08-16 40 90, press@su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera