Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 oktober 2015

Malt gör tarmen glad

Korn är en av de mest gynnsamma grödor man kan äta för att hålla tarmfloran i balans och kroppen frisk. I dagsläget används grödan mest för att framställa öl – men borde enligt forskning från Lunds universitet användas många fler livsmedel. Framförallt mältat korn kan ha positiva effekter på en rad livsstilsrelaterade sjukdomar samt på energiupptag, inflammationer och tarmflorans sammansättning.

Detta är ett steg i forskningen kring hur man kan skräddarsy livsmedel för att påverka vår hälsa. Korn innehåller mycket kostfiber som utgör näring för tarmen när det bryts ner. Då bildas smörsyra som har en positiv inverkan på tjocktarmen och har kopplats samman med en rad gynnsamma effekter på vår hälsa.

I en studie från Lunds universitet visar forskare att kornets egenskaper blir särskilt gynnsamma om man använder sig av en förädlingsprocess som kallas mältning. Mältning innebär att kornet tillåts gro och därefter torkas och värmebehandlas i en rad steg, då bildas malt.

Behandlingen används idag främst för tillverkning av öl men kan också, enligt forskarna, med fördel användas i livsmedel som bröd och gröt. Studien visar att valet av råvaror och dess egenskaper är viktiga för oss, men också att tarmfloran påverkas av hur råvaran behandlas, något som enligt forskarna inte tidigare varit känt. Den visar även att mältning, en typ av surgörning av produkten, kan vara en framtida viktig metod för att modulera tarmfloran för förbättrad effekt på människors hälsa.

– Det var förvånande att samma livsmedel kan ge så olika tarmflorasammansättning beroende på om man äter det som det är eller om man äter det mältat, säger Frida Fåk, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.

Enligt forskarna är detta ett steg på vägen till hur vi bättre kan skräddarsy våra livsmedel för att få optimala hälsoeffekter, vilket är målet med forskningen vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning, Lunds universitet.

Studien publiceras i Molecular nutrition & Food Research i oktober. Huvudförfattaren Yadong Zhong doktorerade nyligen vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning, Lunds universitet med en avhandling om nutritionella effekter av korn (Nutritional effects of Barley- mechanisms of action in the intestinal tract).

Studierna har utförts inom ramen för VINN Excellence Centret Antidiabetic Food Centre.

Kontaktinformation
Frida Fåk, Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, Lunds universitet Tel: 046-222 83 89 frida.fak@food-health-science.lu.se Margareta Nyman, Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, Lunds universitet Tel: 046-222 45 67 margareta.nyman@food-health-science.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera