Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 september 2015

Fynd av genetisk orsak bakom benskörhet ger hopp om botemedel

Osteoporos, benskörhet, leder till frakturer för upp till hälften av alla kvinnor under deras livstid. Upptäckten av en genetisk orsak bakom benskörhet, banar nu väg för att kunna bota sjukdomen i framtiden.

En internationell forskargrupp, där forskare från Sahlgrenska akademin ingår, har gjort upptäckten. Genom fyndet av en genetisk variant har forskarna nu kunnat koppla en särskild gen till bentäthet och frakturer. I uppföljande studier har de även kartlagt mekanismen för hur proteinet som kodas av genen påverkar benmassan.

– Genen, som kallas EN1, har aldrig tidigare knutits till osteoporos så det här öppnar för en helt ny möjlighet att kunna utveckla läkemedel för att blockera sjukdomen, säger professor Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin som medverkat i studien.

Den internationella studien, som leds av forskare i Kanada, har initialt använt sig av mycket detaljerade genetiska data från 10 000 personer och har sedan replikerat EN1-fyndet i upp till 500 000 personer. Tack vare att ett stort antal individer studeras kan forskarna hitta samband mellan sällsynta genetiska förändringar och mänskliga sjukdomar.

– Den aktuella studien är ett bevis på att ovanliga genetiska varianter kan ha en betydande inverkan på folksjukdomar. Vi har nu hittat en ny mekanism för reglering av benmassa och frakturer, säger Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin.

Artikeln Whole-genome sequencing identifies EN1 as a determinant of bone density and fracture finns publicerad i Nature.

Kontaktinformation
Claes Ohlsson, professor vid Center for Bone and Arthritis Research, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 070-683 2966 claes.ohlsson@medic.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera