Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 september 2015

Vänliga personer störs mest i kontorslandskap

Stora öppna kontorslandskap ger mer distraktioner och ökar stressen för de anställda. Allra mest påverkas trevliga personer. Det visar en avhandling från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Hur påverkar kontorets miljöhur vi presterar på jobbet? Det har Aram Seddigh undersökt i sin avhandling ”Office types, performance and health”. Det är första gången en studie jämfört olika typer av kontor och samtidigt samlat in skattningar påproduktivitet och hälsa. Det visar sig att ju större ett kontorslandskap är, desto mer kognitiv stress och distraktioner upplever de anställda. Minst negativ påverkan upplever den som har ett eget rum.

Personligheten är oftast inte avgörande för hur anställda upplever störningar, men det finns ett personlighetsdrag som förvärrar situationen – den som är vänlig blir mer distraherad av att jobba i öppna kontorslandskap.

– Att vänliga personer störs mer skulle kunna förklaras av att det i stora kontorslandskap med mycket rörelse krävs att man står på sig, är tydlig med att uttrycka sina behov och ta hänsyn till sig själv, säger Aram Seddigh, nybliven doktor i psykologi och verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Resultaten av de tre delstudierna var dock inte helt entydiga. När minnesförmågan mättes med ett kognitivt test visade sig anställda som satt i enskilda rum påverkas mer av störningar. Allra bäst gick det för personer som satt i små eller medelstora kontorslandskap. En förklaring till resultatet kan vara att personer i kontorslandskap har utvecklat strategier för att kunna koncentrera sig trots störningar.

– Utifrån de samlade resultaten skulle jag säga att det är viktigt att anpassa arbetsplatsen till vad arbetet kräver utifrån faktorer som koncentration eller kreativitet. Småkontorslandskap är att föredra framför stora och om man ska ha egna kontorsrum är det viktigt att använda dem på rätt sätt, till exempel att stänga av mobiltelefonen när man behöver vara koncentrerad, säger Aram Seddigh.

Avhandling
Office type, performance and well-being: A study of how personality and work tasks interact with contemporary office environments and ways of working

Kontaktinformation
Aram Seddigh, nybliven doktor i psykologi och verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet tfn: 0739 79 36 63 e-post: aram.seddigh@su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera