Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 juni 2015

Nationellt forskningscenter för big data byggs i Luleå

Luleå tekniska universitet, i samarbete med SICS Swedish ICT, påbörjar första fasen av satsningen på en nationell storskalig datacenteranläggning för test och experiment av moln och big data-teknik. Anläggningen byggs vid universitetsområdet under hösten 2015.

Kommunen, länsstyrelsen och landstinget är med och stödjer satsningen. Nu startar första fasen på byggandet av det nationella storskaliga datacentret för forskning och innovation inom big data och molnområdet. Anläggningen går under namnet SICS ICE (Infrastructure and cloud datacenter test environment) och byggs i Luleå under hösten 2015.

– Ett antal datorhallar, bland annat Facebook, finns i regionen och potentialen är stor för ännu fler, säger rektor Johan Sterte, Luleå tekniska universitet. Det här kräver ökad kompetens, forskning och teknikutveckling.

Starten av en datacenteranläggning i anslutning till Luleå tekniska universitet är ett stort och viktigt steg för att uppnå detta. Syftet är att datacentret ska stödja alla universitet och industriföretag i Sverige med en experimentell miljö för forskning, demonstration av infrastrukturprodukter, molntjänster och andra aspekter av dataanalys.

– Fas ett innebär att vi kommer igång tidigare och kan få fram användbara forskningsresultat och innovationskoncept så fort som möjligt. Storleken är cirka 300 kW med ett 20-tal racks, 300 servrar och massor med mätutrustning, säger Tor Björn Minde, projektledare på LTU Business AB och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

– För att klara framtidens miljöbehov så måste Sverige utveckla högpresterande och energieffektiva teknologier. Ökad kompetens behövs därför i en växande industri och svensk forskning och innovation på internationell toppnivå kräver ökade förutsättningar för storskaliga experiment.

Kontaktinformation
Tor Björn Minde, affärsutvecklare, LTU Business AB, adjungerad professor, Luleå tekniska universitetmobil: 070-6242959, e-post: tor.minde@ltu.se Johan Sterte,rektor, Luleå tekniska universitet, mobil: 0920-491608, e-post: Johan.Sterte@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera