Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 juni 2015

Garn tillverkat av papper prövas

Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN har fått forskningsfinansiering för att pröva tillverkning av ett tunt garn av papper. Vinnova finansierar forskningen som sträcker sig över sex månader och som innebär nya samarbeten för Mittuniversitetet.

– Målet är att pröva om det är möjligt att spinna tunna garner från smala remsor av papper som behandlas och sträcks under tillverkningen. Det är ett spännande projekt där vi också får utveckla samarbete med bland andra Högskolan i Borås, Smart Textiles, Svenskt Konstsilke, Svenska Pappersbruket och Mondi Dynäs, säger Magnus Norgren, professor vid FSCN, Mittuniversitetet.

Hypotesen är att ett tunt pappersgarn går att tillverka från vanligt papper genom att spinna och sträcka pappersremsor. Pappersgarnet baseras på pappersmassa från barrved som är tillräckligt tunn, stark och töjbar. Produktutvecklingen sker i laboratorieskala och slår projektet väl ut skulle pappersgarnet kunna ta marknadsandelar från syntetfibrer som består av fossilbaserad råvara.

– Målsättningen är att kunna erbjuda ett miljövänligt alternativ eftersom vårt pappersgarn ska tillverkas av en förnyelsebar råvara, säger Bo Westerlind, professor vid FSCN, Mittuniversitetet. Pappersgarnet går att återvinna biologiskt och inga miljöfarliga kemikalier krävs vid tillverkningen.

Idag är produktionen av syntetfibrer större än bomullsfibrer och marknaden för ”gröna” textilier växer. Om spinndragningen av pappersremsor slår väl ut finns en stor utvecklingspotential i att kunna tillverka garn av papper.

De deltagande företagen och lärosätena i projektet har kompetens inom hela kedjan från fiber till tråd. Två papperstillverkare är med, Svenska Pappersbruket och Mondi Dynäs, ett företag som spinner garn, Svenskt Konstsilke och ett som utvecklar maskinutrustning, Swema Industriteknik. Forskningserfarenheten kommer från Högskolan i Borås och Smart Textiles samt Mittuniversitetet som forskar om fiberkemi och fibermekanik.

– Om vårt projekt lyckas finns goda förutsättningar att snabbt kunna nå ut på marknaden med en ny produkt via Åkroken Science Park, BioBusiness Arena och IUC Sjuhärad, säger Magnus Norgren.

Projektet genomförs inom det nationella forskningsprogrammet Bio Innovation.

Kontaktinformation
Magnus Norgren, 010-142 88 77, e-post: magnus.norgren@miun.se. Bo Westerlind, 010-142 83 77, e-post: bo.westerlind@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera