Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 maj 2015

Svensk-amerikanskt samarbete i Arktis med isbrytaren Oden

Kelly Falkner, direktör för Office of Polar Programs vid National Science Foundation (NSF) och Polarforskningssekretariatets föreståndare Björn Dahlbäck har undertecknat ett avtal som för samarbetet inom Arktisforskningen mellan USA och Sverige framåt

Därmed säkras detaljerna kring sommarens gemensamma forskningsexpedition till området kring Petermannglaciären på nordvästra Grönland. Isbrytaren Oden kommer att fungera som plattform för den forskning som kommer att utföras i havet, på glaciären och på land. Ett femtiotal internationella forskare kommer att arbeta med forskningsprojekt inom bland annat oceanografi, maringeologi och zooekologi.

Avtalet bygger på avsiktsförklaringen om forsknings- och logistiskt samarbete som undertecknades i februari i år och innebär även att en gemensam forskningsplan ska tas fram och, är startskottet för sommarens forskningsexpedition.

– Jag är glad att vi kan fortsätta samarbetet med USA i polarområdena, säger Björn Dahlbäck. Vårt tidigare goda arbete tillsammans i Antarktis med isbrytaren Oden under fem år är en bra grund att stå på.

Under två dagar, 19–20 maj, har ett hundratal deltagare som representerar politik, forskning, teknik och näringsliv, diskuterat klimatförändringarnas påverkan på konferensen The Arctic – hot or cold i Washington, DC, USA. Vid konferensens andra dag medverkade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och talade om vikten av samarbete i Arktis och att det första steget är taget i dag med avtalet mellan NSF och Polarforskningssekretariatet.

– Låt oss nu fortsätta arbetet tillsammans för Arktis, sa Hellmark Knutsson.

I sitt tal beskrev Hellmark Knutsson också isbrytaren Odens unika kapacitet som forskningsfartyg. För fortsatt framgångsrik forskning i Arktis behövs kraftfulla fartyg utrustade för forskning. Ministern beskrev att regeringen kommer att ta initiativ till nästa generations polarforskningsfartyg, med målet att ha ett nytt fartyg i drift omkring 2030.

Kontaktinformation
Presskontakt Eva Grönlund, Polarforskningssekretariatet. Telefon: 08-450 25 20. Mobil: 070-344 92 51. Epost: eva.gronlund@polar.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera