Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 maj 2015

Matprojekt med Tetra Pak

KK-stiftelsen ger närmare 1,2 Mkr till ett forskningsprojekt vid Högskolan Kristianstad. Syftet är att öka kunskapen kring hur emulsionslivsmedel med hög fetthalt, som majonnäs och dressingar, kan tillverkas med storskalig processutrustning.

Många läckra livsmedel, som såser och dressingar, är emulsioner, det vill säga en tillfällig blandning av två vätskor som egentligen är oblandbara. I emulsionen är den ena vätskan fördelad som små droppar i den andra, vanligen i form av oljedroppar i vatten. Formen, antalet och storleken på dessa oljedroppar har stor betydelse för hur vi upplever livsmedlet utifrån smak, utseende och munkänsla

– Det är tekniskt komplicerat att producera emulsionslivsmedel med hög fetthalt, som majonnäs eller hollandaisesås, och samtidigt säkerställa en hög kvalitet i stor skala. I detta projekt vill vi lära oss förstå bättre hur emulsionslivsmedel med hög fetthalt kan tillredas med storskalig processutrustning, säger Andreas Håkansson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Projektet heter Kontinuerlig emulgering av komplexa livsmedel – ett ramverk för modellbaserad utveckling och för fundamental förståelse och sträcker sig över 1,5 år. Det är till hälften finansierat av KK-stiftelsen, som satsar 1 177 255 kr, och till hälften av Tetra Pak. Tetra Pak är en stor producent av processutrustning för livsmedelsindustrin, bland annat inom just emulgeringsteknik.

– Andreas Håkanssons forskning vid Högskolan Kristianstad gör att vi kan lyfta den vetenskapliga nivån på vårt utvecklingsprojekt, säger Fredrik Innings, Key Technology Manager på Tetra Pak.

FAKTA
Projektet är en del i KK-stiftelsens Prospekt14-utlysning som riktar sig till unga forskare som i samarbete med industrin ska utveckla kunskap med både kommersiellt och vetenskapligt intresse.

”Projektet är välplanerat med en realistisk tidplan och väntas generera mycket goda resultat”, skriver KK-stiftelsens bedömningsgrupp i projektets beslut.

Kontaktinformation
Andreas Håkansson, universitetslektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad, 044-20 38 26, andreas.hakansson@hkr.se. Fabian Rimfors, forskningskommunikatör, 0768-23 88 42, fabian.rimfors@hkr.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera