17 april 2015

Försäkringsbranschen dåligt förberedd för klimatförändringar

Det går långsamt för försäkringssektorn att anpassa sig till klimatförändringarna. Statsvetaren Carina Keskitalo har undersökt hur försäkringsbolag i olika länder förbereder sig för varmare klimat och fler översvämningar i ett forskningsprojekt finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Ändå är det försäkringsbolagen som kommer att ta första smällen.

Det går långsamt för försäkringssektorn att anpassa sig till klimatförändringarna. Statsvetaren Carina Keskitalo har undersökt hur försäkringsbolag i olika länder förbereder sig för varmare klimat och fler översvämningar.

Klimatförändringarna kommer med stor säkerhet innebära höjda vattennivåer. Bostadsområden nära vattenlinjen riskerar att bli översvämmade och det är försäkringsbolagen som får ta första smällen. I Sverige finns 18 riskområden för översvämningar, de flesta i Västsverige nedanför Vänern mot Göta älvs mynning.

Statsvetaren Carina Keskitalos, Umeå universitet, har jämfört vatten- och försäkringsindustrin i olika länder.

– England har länge setts som ett föredöme tack vare sin framsynta anpassningspolitik. England är låglänt på många ställen och översvämningarna av Themsen år 2000 blev en väckarklocka, säger Carina Keskitalo som är professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Försäkringsbranschen i Sverige har inte kommit lika långt och även i Tyskland och Nederländerna pågår förhandlingar om ansvarsrelationen till det offentliga och om hur försäkringssystemen behöver kompletteras.Att det händer mindre i Sverige menar Carina Keskitalo kan bero på att staten och kommunerna inte varit tillräckligt vakna i fråga om klimatanpassning.

– Sverige är bra på att minska utsläpp. Vi har länge trott att det kommer att räcka. Det finns en inställning att det vore att kasta in handduken om vi anpassar oss, men det är inte realistiskt, säger Keskitalo.

Det hela förvärras av att kommuner gärna vill locka nya invånare och av det skälet gärna bygger i attraktiva vattennära områden. I England överväger vissa försäkringsbolag att inte försäkra hus som ligger i riskområden för översvämningar.

Carina Keskitalo forskar om klimatutmaningens beslutsprocesser, ledarskap och administration.

– Det är viktigt. Vad gäller naturvetenskap så har vi kommit långt. Vi vet ungefär hur klimatet kommer att påverkas. Men vi vet inte hur vi ska bete oss på samhällsnivå för att förhindra klimatförändringar eller anpassa oss, säger Carina Keskitalo.

Kontaktinformation
carina.keskitalo@pol.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera