Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 april 2015

Traumatiska upplevelser kan ge barndiabetes

Skilsmässa, dödsfall, ett nytt syskon eller andra livskriser kan trefaldiga risken att barn utvecklar diabetes typ 1. För barn med anlag för diabetes kan det innebära 12 gånger så hög risk. Det visar en studie från Linköpings universitet.

Diabetes bland barn ökar. Men orsaken till varför sjukdomen bryter ut är okänd. Man vet att genetiska anlag spelar roll och man misstänker att hygien, virusinfektioner och faktorer i kosten påverkar

– Nu har vi kunnat visa ytterligare en orsak. I vår studie kan vi se att barn som upplevt allvarliga händelser i form av exempelvis våld, dödsfall eller skilsmässa löper tre gånger så stor risk att utveckla typ 1- diabetes, säger Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet.

Länge har man trott att traumatiska händelser kan bidra till diabetes, men nu har man alltså fått bevis.

Det som händer i vissa barn vid extrem stress är att den autoimmuna processen triggas igång, något som kanske aldrig hänt om de inte upplevt ett trauma. Forskarna såg redan för tio år sedan att barn i högre grad utvecklade antikroppar mot diabetes efter allvarliga livshändelser. Flera år senare har en del barn ur den gruppen utvecklat sjukdomen.

– Den här studien säger inte att man aldrig ska skilja sig. Man kan heller inte förhindra att någon dör. Detta är endast en faktor bland andra som bidrar till diabetes hos barn, säger Johnny Ludvigsson.

Resultaten bygger på ABIS-studien där 10 495 familjer från Östergötland, Jönköping, Blekinge och Kalmar län, med barn födda mellan 1997 och 1999, har följts under en lång tid. Data samlades regelbundet in från barnens födelse till dess att de var 14 år. Även föräldrarna fick uppge om de upplevde stress eller om de tyckte att de hade tillräckligt socialt stöd kring familjen.

– Detta säger oss att man bör vara medveten om att traumatiska händelser påverkar barn på många sätt. Kanske behöver familjer uppbackning av samhället på något sätt vid en skilsmässa eller vid andra stora händelser, säger Johnny Ludvigsson.

Kontaktinformation
Presskontakt: Åke Hjelm Telefon: 013 – 28 13 95

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera