Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 mars 2015

Så motverkas benskörhet innan höften bryts

Var femte kvinna och var tionde man i Sverige kan räkna med att råka ut för höftfraktur på grund av benskörhet. Men en enkel handröntgen kan upptäcka problemet innan något benbrott inträffat.

Trots att andelen svenskar som bryter höften är bland de högsta i världen, ligger vi långt under EU-genomsnittet när det gäller insatser för att motverka benskörhet. I pengar räknat kostar de benskörhetsrelaterade frakturerna under ett år uppskattningsvis 14 miljarder kronor.

En metod att upptäcka benskörhet har studerats av industridoktoranden Johan Kälvesten, som nu lägger fram resultaten i sin doktorsavhandling. Metoden som kallas digital röntgenradiogrammetri tillhandahålls av Linköpingsföretaget Sectra.

– Den är ett sätt att mäta innehållet av benmineral i skelettet och bygger på en helt vanlig röntgenbild av handen. Bilderna skickas automatiskt till en dator som analyserar benens kvalitet. Resultaten skickas sedan automatiskt tillbaka till patientens journal, säger Johan Kälvesten.

Som en del i att studera metoden har han analyserat tiotusentals röntgenbilder av händer, och följt upp vilka personer som sedan fick fraktur. Resultaten visar att de som har låg bentäthet i handskelettet löper stor risk att drabbas av höftfraktur senare i livet.

Eftersom det finns effektiva läkemedel som stärker skelettet skulle många benbrott kunna undvikas genom screening och behandling av de personer som löper hög risk att bryta sig. Försök har gjorts med att lägga till röntgenradiogrammetri av handen i samband med mammografi, och det visade sig att det extra momentet inte påverkar eller försenar arbetet nämnvärt.

Johan Kälvesten är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik och delar sin tid mellan forskning vid Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) och Sectra. Projektet har involverat allt från strålningsfysik, signalbehandling och datorseende till cellbiologi, kliniska prövningar och statistik.

Avhandling: Automatic image analysis for decision support in rheumatoid arthritis and osteoporosis av Johan Kälvesten. Linköping University Medical Dissertations No. 1433.

Disputation 13 mars 2015 kl 13:00 i Wrannesalen, CMIV, Campus US, Linköping.

Kontaktinformation
Kontakt:Johan Kälvesten, doktorand, 070-5795877, johan.kalvesten@gmail.com eller Anders Persson, föreståndare CMIV, 010-1038906, anders.persson@cmiv.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera