Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 december 2014

Det våras för hasseln mitt i vintern

Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet slår nytt rekord för observationer av tidigt blommande hassel. – Det innebär att särskilt de som är allergiska mot björkpollen snart kan känna besvär när de kommer i närheten av en buske, säger forskaren Åslög Dahl.

Det är vår igen för hasseln. Den första i blom för vintern har nyligen upptäckts av Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. År 2014 är ett nytt i raden av mycket varma år och det påverkar hasselblomningen.

– Temperaturerna under senhösten har varit svala, men vi har nästan inte haft någon frost. Det är just sådana temperaturer som gör att hasseln har kunnat passera igenom sin vintervila ovanligt snabbt, säger Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap.

Blommar före nyår för sjätte gången
Det är sjätte året under 2000-talet som hasselbuskar har börjat blomma före nyår.

– Vi är tacksamma om de som observerar en blommande buske rapporterar det till Svenska Fenologinätverkets websida (naturenskalender.se). Då bidrar man till att dokumentationen av hur det allt varmare klimatet påverkar växterna i naturen. Och detta påverkar förstås indirekt också oss människor, säger Åslög Dahl.

Precis som människor är hasselbuskar individer och de är därför mycket olika. Och lyckligtvis sprids inte pollen särskilt långt så här på vintern eftersom väderleksförhållandena inte är gynnsamma för att pollen ska lyftas särskilt högt över marken.

– Men skratta inte åt den allergiker som hävdar att den har besvär även om det är mitt i vintern. Om det milda vädret består i vinter är det mycket sannolikt att det i så fall rör sig om hasselpollen, säger Åslög Dahl.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera