Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 november 2014

Krav på bättre ljud och bild kräver nya tekniklösningar

Att kommunicera med ljud och bild har gått från att vara något exklusivt för ett fåtal, till vardagsmat för flertalet, och kraven på bra kvalitet ökar hela tiden. Media är välkommen att se aktuell forskning vid BTH som handlar om att mäta ljud- och bildkvaliteten samt hur man kan förbättra den.

Att kommunicera med ljud, eller ljud och bild, har under de senaste två decennierna gått från mobila telefonsamtal över GSM, som ansågs som något exklusivt för ett fåtal, till videokonferenser i HD-upplösning mellan olika kontinenter med till exempel Skype, som något som många gör regelbundet. All denna utveckling har också gjort att vårt medvetande och krav på bra kvalitet har ökat.

Andreas Rossholm disputerar på fredag inom området tillämpad signalbehandling, ett stort forskningsområde vid BTH. Doktorsavhandlingen handlar om ljud- och bildkommunikation. I avhandlingen har Andreas gjort förbättringar av ljud- och bildkvalitet, i form av borttagning av störande ljud i telefoni eller blockighet i hårt komprimerad video samt utvecklat metoder för att kunna mäta videokvalité samt kvalitetspåverkande storheter som fördröjning och synkronisering av ljud och bild.

Delar av resultaten har blivit patenterade och tillämpade i industrin. Kunskap och erfarenheter från arbetet kommer även att införas i utbildningsprogram som är under utveckling vid BTH.

FAKTA
Media är välkommen att närvara vid disputationen fredag 28 november kl 13:15 i sal J1640, BTH. Lördagen den 29 november, kl 11:00. Vi möts utanför hus A, receptionen, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona

Andreas kommer även att vara tillgänglig för intervju samt demonstrera sina forskningsresultat; hur ljud och bild kan förbättras. Demonstrationen sker på lördagen, se tid och plats nedan, dit media är välkommen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera