Artikel från Riksbankens Jubileumsfond

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 oktober 2014

Riksbankens Jubileumsfond (RJ) ger forskning om styrning och granskning 51 miljoner kronor

Som ett resultat av en av RJ:s områdesgrupper, Mål och resultat i offentlig verksamhet, ger RJ nu 51 miljoner kronor i anslag för att förstärka och förnya forskningen kring “styrning och granskning av det offentliga”.

Totalt nio ansökningar fick anslag.

– De forskningsprojekt som nu får anslag är en spännande blandning av discipliner, forskningsfrågor och undersökningsobjekt, liksom internationella jämförelser, säger Robert Hamrén, den forskningssekreterare på RJ som ansvarar för utlysningen.

Bland de myndigheter som berörs i forskningen finns polisen, där forskarna ska analysera hur olika effektivitetskrav som riksdag och regering ställer på polisverksamheten inverkar på det faktiska polisarbetet, och hur kraven kan leda till konflikter gentemot exempelvis rättssäkerhetskrav och respekt för mänskliga rättigheter.

Ett annat projekt studerar och jämför granskningskulturen och dess konsekvenser för handläggarna i Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Styrning och granskning av offentlig verksamhet har blivit centrala forskningsteman. Vi behöver satsa på forskningen för att förstå de förändringar som har skett inom offentlig verksamhet och fördjupa bilden av konsekvenserna, säger Robert Hamrén.

Samtliga beviljade projekt presenteras på rj.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera