Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 oktober 2014

Premiär för ny slags handledsprotes på USÖ.s Handkirurgiska klinik

En ny slags handprotes har designats och utvecklats på handkirurgiska kliniken på USÖ. Arbetet har skett tillsammans med Mayokliniken i Minnesota, USA. Kliniken är en av världens mest kända verksamheter inom sjukvård och medicinsk forskning. Den 14 oktober är det dags för operation av den första patienten

– Den Handkirurgiska kliniken på USÖ är den klinik i västvärlden som har mest erfarenhet av handledsproteskirurgi, säger Kurt Pettersson, verksamhetschef på Handkirurgiska kliniken. Att just vi har fått vara med och utveckla denna protes betyder att vi är en klinik i världsklass inom detta område.

För reumatiker
Protesen kommer att kunna användas av reumatiker eller av personer som har drabbats av olika slags förslitningsskador.

– Den nya protesen avser att ge användaren en mycket bättre rörlighet samtidigt som vi hoppas på en minskad risk för proteslossning jämfört med tidigare proteser. Vi räknar också med en ökad hållbarhet och det går också att byta delar på ett enklare sätt än med andra proteser. Vi har utvecklat protesen efter analys och samlad erfarenhet från vårt i särklass största patientmaterial.

Fria händer
Kurt Pettersson blev tillfrågad av en representant från ett amerikanskt läkemedelsföretag om han ville vara med och utveckla en ny slags handledsprotes. Sedan har han i stort sett fått fria händer. Än så länge är protesen enbart testat i ett biomekaniskt laboratorium där protesen opererats in på armar efter avlidna personer. Men på tisdag 14 oktober är det dags för den första riktiga patienten.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera