Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 september 2014

Appar från Linköping ska stoppa tjuvskyttar i Kenya

Att få stopp på tjuvskyttar av noshörningar i Kenya är ett prioriterat projekt inom Clinton Global Initiative. Projektet leds av Stimson center i Washington med Security Link vid Linköpings universitet som teknikpartner.

De senaste åren har allt fler noshörningar och elefanter fallit offer för tjuvskyttar. 100 000 elefanter har dödats och tusentals noshörningar. Det är inte bara djuren som dödas, utan även cirka 1000 afrikanska vakter. I de östafrikanska länderna förs en allt hopplösare kamp mot den välutrustade brottsligheten och den organiserade illegala handeln av horn, som har ett högre kilopris än guld och kokain och en nästan jämförbar omsättning på svarta marknaden.

Under vintern 2013-2014 genomförde Stimson Center, en tankesmedja baserad i Washington, och experter på säkerhetsteknik från Security Link vid Linköpings universitet, en studie av hur tekniska lösningar kan användas för att hjälpa vakterna i parker och reservat att skydda Kenyas noshörningar från tjuvskyttar. Clinton Global Initiative, CGI, fick upp ögonen för projektet och bjöd in det att bli medlem. Vid CGI:s årliga konferens som just nu hålls i New York tillkännagavs på tisdagkvällen att projektet att stoppa tjuvskytte av utrotningshotade djur i östafrika blir ett av CGI:s prioriterade projekt.

Som officiell teknikpartner till Stimsons i CGI har Security Link tagit initiativet till projektet Wildlife Security för att utveckla nya smarta tekniska lösningar, samt att skapa partnerskap med svensk industri. Security Link blir nu tillsammans med svenska och utländska företag en teknikleverantör till det större gräns- och infrastrukturprojektet som leds av Stimson Center.

– Projektet är i direkt svar på en rad stora och svåra transnationella utmaningar som globaliseringen har fört med sig där försvar, säkerhet och utveckling smälter samman. Breda samarbeten och rätt använd ny teknik är en viktig del av lösningen. Genom arbetet mot tjuvskytte vill vi visa att vi har en modell som fungerar och som kan spridas och användas inom fler områden och andra tillväxtekonomier, säger Johan Bergenäs, projektledare på Stimson Center, och som sedan i våras också är verksam inom Security Link

Wildlife Security utvecklar i ett första steg appar för smarta telefoner som ska hjälpa vakterna att orientera sig och att rapportera spår av djur och tjuvskyttar Telefonerna fungerar även som säkerhetslarm och som effektiv kommunikation mellan vakterna och deras befäl. Sensor- och radarsystem kommer att placeras ut i reservatet och obemannade flygfarkoster kan användas för att övervaka reservatens gränser och yta. Informationen skickas i realtid till vakternas telefoner.

– Apparna blir ett stort steg framåt för vakterna, deras vardag underlättas, och informationen sprids och lagras på ett effektivare sätt. När de första sensorsystemen integreras nästa år blir det ytterligare ett stort steg framåt för djurens och vakterna säkerhet säger professor Fredrik Gustafsson, föreståndare i Security Link och initiativtagare till Wildlife Security.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera