Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 september 2014

Amerikansk krabba i svenska vatten

En vitfingrad brackvattenskrabba, som är en amerikansk invasionsart, har påträffats söder om Oxelösund.

Det var den 8 september som lärare och elever vid Nyköpings enskilda gymnasium var ute och håvade i en vik vid Femöre, söder om Oxelösund. Då fann man en liten juvenil krabba som var cirka två millimeter över ryggskölden.

Krabban skickades till Matz Berggren forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet för identifiering. Vid undersökning visade sig krabban vara en vitfingrad brackvattenskrabba, Rhithropanopeus harrisii, en amerikansk invasionsart i europeiska vatten.

– Fyndet var väntat då den finns etablerad på ostkusten av Östersjön i Polen, Litauen, Ryssland och sedan 2009 även i Finland. Men vi har alltså hittills inte hittat någon krabba i svenska vatten förrän nu, säger Matz Berggren.

Krabban kan ge problem genom att den kan överföra sjukdomar till andra organismer som insjökräftor och möjligen även musslor. Den vitfingrade brackvattenskrabban är inte stor. Den blir som störst cirka två centimeter över ryggskölden, och håller gärna till i grumligt vatten där den gömmer sig bland bottenstrukturer eller nerfallet material. Det gör att den är svår att upptäcka. Alla krabbfynd från Östersjön bör rapporteras.

Rapportera krabbfynd där arten är bestämd till Artportalen

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera