Artikel från Göteborgs universitet
19 september 2014

Varierande kvalitet hos teknik för kontinuerlig blodsockermätning

Kontinuerlig blodsockermätning är en ny behandling för patienter med typ 1-diabetes, där en sensor under huden ger patienten information om sockernivån och varnar för låga och höga blodsockervärden, vilka kan ge kognitiv påverkan och organskador. Men de tekniska lösningar som erbjuds på marknaden skiljer sig stort både vad gäller noggrannhet och användarvänlighet.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har tillsammans med forskare i USA i en klinisk prövning jämfört säkerheten och användarvänligheten hos två av marknadens mest populära mätare: Dexcom G4 System och Enlite Guardian Real-Time System.

Resultaten, som publiceras i vetenskapliga tidskriften Diabetes Technology & Therapeutics, visar att det finns stora skillnader både i precisionen och i hur användarvänliga de båda sensorerna upplevs.

I studien fick 38 personer med diabetes använda båda systemen i mellan fyra och sex dagar. Samtidigt mättes de medverkandes blodsockerhalter regelbundet med en mer noggrann mätteknik. Den vetenskapligt genomförda jämförelsen visar att Dexcom G4 hade en större noggrannhet och mindre signalstörningar. Det var också den sensorn som majoriteten av de medverkande föredrog att använda.

-Dexcom-sensorn visade högre precision än Enlite-sensorn när blodsockervärden var låga eller inom normalområdet. När det gäller att upptäcka låga sockervärden avvek Enlite-sensorn i genomsnitt 35 procent från verkliga blodsockervärden, jämfört med 20 procent för DexCom-sensorn, säger doktoranden Viktorija Matuleviciene som lett studien.

Om glukosmättekniken visar felaktiga blodsockervärden innebär det sannolikt att behandlingen blir mindre effektiv genom att patienten inte varnas optimalt för låga blodsockervärden, och inte hinner åtgärda höga blodsockervärden i tid.

– De stora skillnaderna i behandlingsupplevelse är också intressanta eftersom man i tidigare studier funnit att en större andel patienter inte väljer att använda sensorn om den upplevs obekväm eller om den är störande, vilket då har givit sämre blodsockerkontroll, säger överläkare Marcus Lind som också ansvarat för studien.

Forskningstudien genomfördes med stöd av Västra Götalands-regionen och Svenska Läkarsällskapet i syfte att utvärdera säkerheten av medicinska behandlingar. Studien har genomförts oberoende av de företag som tillverkar sensorerna.

Artikeln A Clinical Trial of the Accuracy and Treatment Experience of the Dexcom G4 Sensor (Dexcom G4 System) and Enlite Sensor (Guardian REAL-Time System) Tested Simultaneously in Ambulatory Patients with Type 1 Diabetes publiceras i Diabetes Technology & Therapeutics den 18 september.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera