Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 september 2014

Egyptiska papyrusrullar kastar nytt ljus på mystisk ledsjukdom

På 1930-talet tog den tyske läkaren Hans Reiter åt sig äran av att ha identifierat den reumatiska sjukdomen reaktiv artrit. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan nu avslöja att sjukdomen i själva verket var känd för tusentals år sedan, en upptäckt som kastar nytt ljus över hur sjukdomar etableras och sprids genom århundradena.

Sjukdomen påstås ha lett till Christopher Columbus död. Rockbandet Kiss tidigare gitarrist Mark St John lider av den, liksom skotske fotbollsstjärnan Ian Murray. Symtomen finns beskrivna i medicinska texter från 1800-talet, men det var den tyske läkaren Hans Reiter som gav sjukdomen dess namn – ett namn som vetenskapsvärlden sedermera tagit avstånd från med hänvisning till Reiters experiment i nazisternas koncentrationsläger.

Nu kan svenska forskare visa att den märkliga och mytomspunna sjukdomen reaktiv artrit, också kallad Reiters sjukdom, var känd många tusen år före den moderna vetenskapen.

Reumatologen Jakub Kwiecinski vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i sin studie granskat forntida egyptiska papyrusrullar – och hittat beskrivningar av den obotliga sjukdomen skrivna för mellan 3 000 och 4 000 år sedan.

– I Egypten finns unika medicinska texter bevarade som skrevs på papyrus någon gång mellan 2 000 och 1 000 före Kristus. I texterna, som ger en unik inblick i forntidens medicinska praxis, hittade vi beskrivningar av ett reumatiskt tillstånd som i sina symtom – diarré följt av smärta i leder och problem med urinblåsan – exakt liknar reaktiv artrit, säger Jakub Kwiecinski.

– De anonyma, egyptiska läkare som skrev texterna kopplade dessutom de reumatiska symtomen till en föregående baktiereinflammation i tarm eller urinblåsa, tusentals år före den moderna medicinska forskningen gjorde det.

Fyndet visar inte bara att den mystiska sjukdomen är äldre än man antagit, utan bidrar också till att öka kunskapen om sjukdomens orsaker och spridning.

– De sjukdomar som drabbar människan förändras ständigt. Gamla sjukdomar försvinner eller ändrar symtom, nya sjukdomar etableras – AIDS och Ebola är några exempel. Genom att studera hur sjukdomar förändras genom historien lär vi oss mer om hur dagens sjukdomar uppstår och sprids. Det kan i sin tur hjälpa oss att förutse sjukdomsutbrott och hur vi ska bekämpa dem, säger Jakub Kwiecinski.

FAKTA
Artikeln Reactive arthritis in ancient Egypt: a possible description in medical papyri publiceras i Journal of Rheumatology. Länk till artikel

Om reaktiv artrit
Reaktiv artrit är en ledinflammation som inträffar någon eller några månader efter en bakteriell infektion, vanligast orsakad av magsjukebakterier som till exempel salmonella och campylobakter. Även könssjukdomen klamydia står för en del av de reaktiva artriterna, framför allt hos män. Personer i alla åldrar kan drabbas, men det är mer sällsynt bland barn. Sjukdomen har också ett tydligt samband med ärftliga faktorer.

Behandlingen inriktas framför allt på att lindra symtomen med hjälp av antiinflammatoriska läkemedel. Fakta: Reumatikerförbundet

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera