Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 september 2014

Datorsimulering för effektivare konstruktionsprocess

Modellbaserade tester och simuleringar ger inte bara möjligheter att visa att system fungerar som det är tänkt, de kan också användas för att hitta nya utföranden. Det går att kombinera datorsimulering och optimeringsalgoritmer för att utforma akustiska komponenter.

Datorsimuleringar är i dag ett tids- och kostnadseffektivt komplement till testning på prototyper. Optimeringsalgoritmer handlar om att hitta den "bästa", den maximala eller minimala lösningen till ett problem, där problemet är formulerat i matematiska termer och löses med hjälp av datorer.

Fotios Kasolis har i sin avhandling utvecklat och analyserat metoder som automatiserar den traditionellt manuella konstruktionsprocessen genom en kombination av datorsimulering och optimeringsalgoritmer. En viktig del i Fotios Kasolis avhandling handlar om utformning av akustiska komponenter.

– Metoden som jag har utvecklat kan användas för konstruktionsoptimering av till exempel akustiska horn, som används i ljudanläggningar (PA-system) vid konserter och biografer.

Avhandlingen: Materialdistributionsmetoden: analys och akustiktillämpningar

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera