Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 september 2014

Allt du behöver veta om det elektroniska riksdagsvalet

Redan till nästa riksdagsval kan det vara möjligt att rösta via nätet. Men hur påverkar det säkerheten och demokratin? Vilka för och nackdelar finns? Några av KTH:s forskare har analyserat framtidens valsystem.

– Enkelt, men riskfyllt för demokratin. Elektroniska val skulle öka trycket för att genomföra alltfler folkomröstningar. Och det skulle kunna vara förödande för samhällsbygget, säger Karim Jebari, filosofiforskare vid KTH.

Han tillägger dock att möjligheten att rösta elektroniskt skulle förenkla röstningsförfarandet, vilket i sig är positivt.

Svante Linusson, professor i matematik på KTH, ger sin syn på saken. Han anser att pappersbaserad röstning ger säkrare val.

– Jag är skeptisk, och jag hoppas politikerna lägger ner idén med elektronisk röstning efter att ha testat den, säger Svante Linusson.

Douglas Wikström är universitetslektor vid KTH och expert på kryptografi och han menar tvärtom att säkerheten kan påverkas positivt av elektroniska val.Hans ståndpunkt är dessutom att elektroniska val kan genomföras redan idag.

– Personligen anser jag att det går att skapa ett system med rimlig säkerhetsnivå, säger Douglas Wikström.

Här kan du läsa KTH:s tre experter berätta mer om hur de ser på elektroniska valsystem:

"Urholkad demokrati" (Karim Jebari)

"Valhemligheten sätts ur spel" (Svante Linusson)

"Säkerheten kan stärkas" (Douglas Wikström)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera