Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 augusti 2014

Kebnekaises sydtopp smälter i rekordfart

Bara 70 centimeter skiljer nu Kebenekaises syd- och nordtopp. Sydtoppen mättes till 2 097,5 meter över havet vid den årliga mätning av Kebnekaises toppar som utförs i slutet av varje sommarsäsong av Stockholms universitets forskningsstation Tarfala.

Bara 70 centimeter skiljer nu Kebenekaises syd- och nordtopp. Sydtoppen mättes till 2 097,5 meter över havet vid den årliga mätning av Kebnekaises toppar som utförs i slutet av varje sommarsäsong av Stockholms universitets forskningsstation Tarfala.

Sommaren har varit mycket varm i norra Sverige och smältningen har varit omfattande på alla glaciärer. Också på den cirka 40 meter tjocka isen som utgör Kebnekaises sydtopp.

– Det skiljer nu bara 70 centimeter mellan sydtoppen och nordtoppen. Under vintern kommer snön att öka sydtoppens höjd igen men om nästa sommar också blir varm är risken stor att nordtoppen då kommer att bli Sveriges högsta topp. Eftersom nordtoppen är betydligt besvärligare att ta sig till blir detta en utmaning för turismen i Kebnekaise, säger Gunhild Rosqvist, professor vid Stockholms universitet och föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Kebnekaises sydtopp utgörs av en liten glaciär vilket innebär att höjden ändras genom glaciärens tillväxt och avsmältning. Nordtoppen är däremot ett fast berg. Sydtoppen har minskat i höjd med i genomsnitt en meter per år under de senaste 15 åren men höjden varierar mellan åren. Variationen i sydtoppens höjd bestäms av hur mycket vintersnö som ackumulerar och hur mycket snö och is som smälter under sommaren, vilket beror på sommartemperaturen och smältsäsongens längd.

– Denna sommar har varit lång och varm. Vi tror inte att isen på sydtoppen kommer att smälta så mycket mer i år. Väderprognosen framöver lovar inte speciellt höga temperaturer och det ligger redan ett 2-3 dm tjockt nysnölager på de övre delarna av Kebnekaise, säger Gunhild Rosqvist.

FAKTA
Den första höjdmätningen av sydtoppen utfördes av P.G. Rosén redan 1902. Toppen mättes då till 2 121 meter över havet. Nu mäter forskarna vid Tarfala forskningsstation avsmältningen på glaciärerna i Kebnekaise på samma sätt i slutet av varje sommarsäsong.

Sydtoppens höjd under de senaste fem åren:
2010 2102 m ö h
2011 2100 m ö h
2012 2102 m ö h
2013 2099 m ö h
2014 2097,5 m ö h

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera