Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 augusti 2014

Omfattande gränsindustri styr vägen in i Europa

En ny bok utforskar mötet mellan irreguljära migranter och aktörer i den mångfacetterade industri som vuxit fram kring migranternas färdvägar. Författaren Ruben Andersson, forskare vid Stockholms universitet och London School of Economics, berör flera av dagens mest brännande frågor om förhållandena i gränsområdet mellan Afrika och Europa.

Trots marknadens mest avancerade gränskontroller når migranter alltjämt Sydeuropas kuster under allt mer desperata omständigheter. Knappt går det en vecka utan att vi möts av rubriker om förlista båtar i italienska farvatten. I Grekland hungerstrejkar flyktingar, inlåsta i överfulla förvaringscenter, medan migranter som försökt simma in över gränsen till Spaniens nordafrikanska enklav Ceuta har drunknat under beskjutning av civilgardets gummikulor.

– Här, i Europas bakgård, har gränsindustrin skapat precis vad den säger sig bekämpa: mer ”illegal” invandring, i allt farligare former för de som försöker nå Europa till vilket pris som helst, säger Ruben Andersson.

Vad har gått fel vid Europas södra gränser – och vem bär ansvaret? frågar han i den nya boken Illegality, Inc. (University of California Press). Utifrån ett mobilt fältarbete ger Ruben Andersson, antropolog och journalist, en unik etnografisk inblick i Europas avancerade gränsindustri – och visar hur dess ”kamp mot den irreguljära migrationen” har skapat absurda incitament med förödande konsekvenser.

En växande industri
Europas gränsindustri är synnerligen lukrativ. I den samsas numera de europeiska gränsstyrkorna med en växande rad aktörer: afrikanska polisväsen och försvarsmakter, europeiska säkerhetskoncerner och policyinstitut, internationella och humanitära organisationer. Alla har de vunnit på båtflyktingarnas framfart; alla har de på ett eller annat sätt bidragit till det fenomen de säger sig bekämpa.

Illegality, Inc. rör sig över ett brett fält – mellan Västafrikas utvisade båtmigranter och Europas senaste gränsövervakningscenter, mellan migrationsförvar i Spanien och protester i Mali, mellan gränsbarriärerna runt de spanska enklaverna Ceuta och Melilla och den största barriären av dem alla, Saharaöknen och dess afrikanska patruller.

Boken förklarar förhållandena kring de ofta absurda aspekterna av den europeiska gränsbevakningen samt utforskar den irreguljära migrationen och den ”business” som vuxit upp kring människors försök att ta sig in i Europa.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera