Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 juli 2014

Hur innovationer blir business

Hur innovationer blir till affärer i små företag – hela den processen är föremål för ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet där de viktigaste teknologiska innovationerna kommer att stå i fokus.

Luleå tekniska universitet kommer att under tre år driva ett strategisk viktigt forskningsprojekt som ska kartlägga olika aspekter av processen från innovation till affär. De viktigaste teknologiska innovationerna kommer att studeras och cirka 3000 företag ingår i studien. I projektet deltar tre internationella toppforskare inom området.

– Det är viktigt att kartlägga hur en sådan process kan fungera optimalt för att Sverige ska kunna bibehålla och helst stärka sin konkurrenskraft mot andra liknande länder, säger Joakim Wincent professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.

Projektet kommer att ha ett nationellt och internationellt fokus men även med ett öga på under vilka villkor entreprenörer i Norrbotten arbetar. Tre internationella forskare blir samarbetspartners, däribland en av Nordamerikas främsta inom entreprenörskap, professor Dean A. Shephard från Indiana University i USA.

Experimentellt projekt
Forskningsprojekt inom sociala vetenskaper brukar vanligtvis genomföras med stöd av intervjuer och en undersökande studie. Det här projektet har ett nytt och mer ambitiöst angreppssätt. Forskarna vid Luleå tekniska universitet vill skapa en experimentell situation där man försöker ”titta in” i det teknologiska landskapet i specifika branscher för att se hur slagkraftig innovation leder till nya affärer.

Topp-patent som är de mest citerade inom snabbt framväxande teknologier under de senaste fem åren ska studeras, vem som står bakom och hur många som är helt nya satsningar. Den basinformation man får fram ger möjlighet att identifiera en redan etablerad teknologi och genom en rad specifika frågor till entreprenörerna se hur man försökt bygga något nytt med den som grund.

– Det kommer att ge oss insikter om hur de egentligen arbetar kring detta för att uppnå ett högre resultat, högre vikt. Grovt sett så är det vad det här projektet kommer att handla om, säger Vinit Parida biträdande professor i entreprenörskap och innovation.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera