Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 juni 2014

Två miljoner för utveckling av haveridetektor

Forskarna Mattias O´Nils och Najeem Lawal har fått två miljoner kronor av forskningsfinansiären Vinnova för att under två år kommersialisera en haveridetektor som man tagit fram i samarbete med företaget Bosch Rexroth.

– Pengarna går till att verifiera teknik och kommersialisering av haveridetektorn som vi tagit fram, säger professor Mattias O’Nils.

Mattias O’Nils och Najeem Lawal är forskarna bakom haveridetektorn som med hjälp av en kamera kan se och klassificera metallpartiklar i olja på ett hydraulsystem. Genom att analysera metallpartiklarna går det sedan att avgöra om hydraulsystemet är nära ett haveri och på så vis kan det servas vid rätt tidpunkt och spara både tid och pengar.

– Stora hydraulmotorer används inom olika industrier, det kan vara allt från processindustri till stora fartyg eller offshore vindkraftverk. Underhåll är kostsamt och tidskrävande och ett stort motorhaveri kan vara rent förödande. Där kan haveridetektorn göra stor skillnad, berättar Mattias.

Idag finns en prototyp av haveridetektorn som testats i ett utvärderingssystem framtaget tillsammans med företaget Bosch Rexroth som är världsledande inom mobilhydraulik. Tack vare de två miljonerna från Vinnova kan nu forskarna ta nästa steg i utvecklingen och undersöka hur prototypen ska utformas till en produkt i industriell miljö. De ska också undersöka de mer kommersiella delarna av hur produkten ska säljas och vilket kundunderlag som finns. 

– Haveridetektorn kan ge vår samarbetspartner Bosch Rexroth ett mervärde till sina kunder, genom att erbjuda en möjlighet att undvika ett framtida haveri, avslutar Mattias O’Nils.

Bakgrundsfakta
Haveridetektorn är en produkt av flera års forskning där olika forskningsprojekt med olika fokusområden tillsammans bidraget till slutresultatet. 2007 tog haveridetektorn storslam i tävlingen ”Jagharenidé” med vinst i tre kategorier. 2012 vann den igen i Venture Cups regionfinal och kvalade in som ett av tolv bidrag i den stora Sverigefinalen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera