Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 maj 2014

Ny teknik spar energi i smarta telefoner

Nu kan prestandan öka och energiåtgången minska i våra smarta telefoner. Lösningen heter trådspekulering och görs utan att programmeraren behöver vara inblandad.

Två viktiga trender idag är att många applikationer, till exempel Facebook, Instagram, Twitter och YouTube, flyttar till internet och att processorer får fler och fler så kallade kärnor för att öka prestandan. Tidigare studier har visat att det finns en stor potential för JavaScript att utnyttja flera kärnor i webbapplikationer, men JavaScript har idag inget stöd för detta. Nu visar ny forskning hur man kan öka prestandan samtidigt som energiförbrukningen minskar.

I avhandlingen som Jan Kasper Martinsen presenterar finns flera nya idéer. Han visar bland annat att JavaScript-beteendet i webbapplikationer skiljer sig väldigt mycket från hur JavaScript används i etablerade standardprogram. Han föreslår en metod som kallas trådspekulering för att kunna köra JavaScript på flera kärnor. Genom att använda trådspekulering kan JavaScript utnyttja flera kärnor, helt transparent för programmeraren. På så sätt ökar prestandan väsentligt utan att programmeraren behöver skriva om programmet. En nackdel med trådspekulering är att det kräver mer minne. Ett antal metoder för att minska minnesbehovet presenteras därför också i avhandlingen.

Slutligen visar Jan Kasper att trådspekulering inte bara ökar prestandan, utan också reducerar energiförbrukningen i till exempel smarta telefoner. Detta öppnar upp möjligheten att nästa gång man skaffar en mobiltelefon så går Facebook snabbare samtidigt som batteriet vara längre.

Arbetet i avhandlingen har lett till ett antal konferens- och tidskriftspublikationer samt även en patentansökan som fick Sony Mobile Inventor Award i april 2014.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera