Artikel från Institutet för rymdfysik

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 maj 2014

Det blåser på månen – nya rön

Shahab Fatemi, doktorand vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna, presenterar nya rön om hur solvinden blåser kring månen. Från solen strömmar laddade partiklar ut i solsystemet — den s k solvinden. När solvinden träffar på månen kommer den i direkt kontakt med ytan eftersom månen saknar en tät atmosfär. En stor del av solvinden absorberas av månens yta, men en del reflekteras vid ytan och en del ändrar riktning p g a magnetiska fält. Månen har lokala magnetfält från berggrunden.

Nattsidan av månen ligger i lä från solvinden och där bildas ett område av vakuum som fylls igen nedströms. Vågor breder då ut sig i den omgivande solvinden.

"När solvinden strömmar förbi månen bildas vågor i solvinden som påminner om bogvågorna kring en båt i vatten", berättar Shahab.

Med hjälp av datormodeller och observationer som gjordes av IRF:s instrument SARA i bana runt månen på den indiska satelliten Chandrayaan-1 har Shahab studerat detaljerna kring hur solvinden blåser kring månen. Det är information som kan vara viktig för framtida astronauter och för baser på månen.

Shahab Fatemi är född och uppvuxen i Iran och studerade till elektronikingenjör vid universitetet i Isfahan. Han läste Erasmus Mundus Spacemaster-programmet som samordnas av Luleå tekniska universitet 2007-2009 och erhöll en civilingenjörsexamen 2009 vid LTU. Sedan dess har han varit doktorand inom forskarskolan i rymdteknik vid LTU och verksam vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Han försvarar avhandlingen med titeln "Kinetic Modeling of the Solar Wind Plasma Interaction with the Moon" på torsdag (22 maj 2014) i aulan på Rymdcampus i Kiruna.

Disputation:Torsdagen den 22 maj, kl. 10:00, Aulan, IRF, Kiruna.

Opponent: Dr. Geraint Jones, University College London.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera