Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 maj 2014

Förenade forskningsstyrkor gör forskarna mer innovativa

E-tjänster. Det kan vara att rapportera in din arbetade tid på webben, ta emot rapporter över din organisation eller att använda din e-post. Ett projekt ska identifiera sätt som gör att företagen kan förvalta sina e-tjänster mer effektivt. Det är 1 av 8 gemensamma forskningsprojekt mellan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde.

Nästan alla företag använder sig av e-tjänster. E-tjänsterna kräver någon typ av förvaltning och drift. Det betraktas ofta som dyrt och tidskrävande.

– Ett exempel på en förvaltningsrelaterad kostnad är när Stockholms stad förlängde sitt avtal ytterligare två år med den IT-leverantör som sköter deras e-tjänster. Det kostade dem 400 miljoner kronor, säger Hannes Göbel, forskare i informatik vid Högskolan i Borås.

Tillsammans med Eva Söderström vid Högskolan i Skövde, är han projektledare i FRAME, ett forskningsprojekt om framtidens e-tjänster, som pågår inom det strategiska forskningssamarbetet med Skövde. 

Syftet med projektet är att ta fram en metod och ett IT-stöd som stödjer företag i att bedriva effektiv e-förvaltning. Och det finns ett stort intresse att medverka från näringslivet, framförallt för att det handlar om möjligheten att reducera kostnader. Exempel på samarbetspartners är Volvo Cars, Ericsson, Evry, 3gamma och Sogeti. Organisationer från den publika sektorn som Varbergs kommun, Skövde kommun och Borås Stad deltar också i projektet.

– I projektet får vi möjlighet att kombinera våra styrkor mellan lärosätena och därmed kan vi bli mer innovativa och få fram mer användbara och högkvalitativa resultat som är nyttiga för fler, säger Eva Söderström. 

FAKTA
Den 14 maj presenteras FRAME tillsammans med sju andra spännande forskningsprojekt inom temat Informations- och kommunikationsteknik på en workshop. Bland annat handlar det om golfsvingen, ett ambulansträningscenter och hobbyryttare och sociala medier. Då samlas forskare som ingår i projekten för att dela med sig av sin forskning. Välkommen att komma och lyssna! 

Läs mer om workshopen på www.hb.se/forskningssamarbete/iktworkshop. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera