Artikel från VTI

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 april 2014

Barns körbeteende studeras i simulator

En forskningsstudie som ska jämföra styrbeteende hos vuxna och barn pågår just nu på VTI i Göteborg. Syftet är att ta reda på vad som är inlärt beteende och vad som är medfött. Det är forskare vid Avdelningen för fordonsteknik och autonoma system på Chalmers tekniska högskola som i samarbete med VTI utför experimentet. Barnen som är 12-13 år får köra en personbil i VTI:s körsimulator SIM IV.

– Det var jättekul att köra! Det gick bra tills jag skulle titta bort från vägen, då blev det lite svårt och sen så kom jag över i fel fil, säger Linnea, snart 12 år.

Det är forskare vid Avdelningen för fordonsteknik och autonoma system (VEAS) på Chalmers tekniska högskola som i samarbete med VTI utför experimentet. Barnen som är 12-13 år får köra en personbil i VTI:s stora körsimulator SIM IV på Lindholmen.

– Medan barnen kör lägger vi, bland annat, vid två tillfällen på en oväntad störning i ratten som de behöver kompensera. Vi observerar hur barnen reagerar och jämför sedan med kontrollgruppen som är barnens föräldrar, säger Ola Benderius, doktorand från Chalmers.

Under körningen mäts muskelaktiviteten i armarna med hjälp av EMG. Om barnens reaktion blir lika som de vuxnas kan man förmoda att beteendet är en reflex eller ett grundläggande beteende, och inte ett inlärt beteende.

– Särskilt intressant är den så kallade "sträckreflexen", som kontrollerar musklernas längd, och hur den påverkar bilkörning, säger Ola Benderius, som är försöksledare för experimentet.

Studien ska också ge svar på hur en förare hanterar acceleration i sidled, exempelvis vid sidvind. Det forskarna hoppas kunna göra efter studien är modeller som beskriver och förutsäger beteende hos vuxna förare i särskilda situationer.

– För att kunna beskriva hur vana bilförare styr sin bil, måste vi också veta vad det egentligen innebär att en gång ha lärt sig att köra, säger Ola Benderius.

Studien ingår som en del i projektet Quadra som syftar till att ta fram datormodeller för körsimulering i syfte att utveckla och förbättra förarstödssystem. Parter i projektet är Chalmers tekniska högskola, Volvo Cars AB, Volvo AB, och VTI.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera