Artikel från Högskolan i Halmstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 april 2014

Digital tallrik vidareutvecklas

En forskargrupp på Högskolan i Halmstad, har tagit fram en virtuell webbaserad tallrik. Ett pedagogiskt verktyg för att lära ut hälsosammare kost- och måltidsvanor till barn. Genom ett stipendium kommer tallriken att förses med fler innovativa och interaktiva funktioner.

Madeleine Svensson forskar om e-hälsa och är ansvarig för ett forskningsprojekt som vidareutvecklar en virtuell webbaserad tallrik för att lära ut hälsosammare mat- och måltidsvanor. På den ursprungliga webbaserade tallriken kan man med hjälp av bilder komponera en måltid och direkt få reda på närings- och energiinnehåll – men den framtida tallriken kan innehålla ett flertal innovativa och interaktiva funktioner som motiverar, engagerar och inspirerar barn till hälsosammare mat- och måltidsvanor.

Hjälper barn
Verktyget har tidigare utvecklats och testats på medelålders män och resultatet har publicerats i en välrenommerad internationell tidskrift. Stipendiet gör det nu möjligt att fortsätta utveckla verktyget så att det passar även till barn. I studien kommer halländska barn aktivt att delta i syfte att ta fram ett webbaserat verktyg som hjälper barn till en ökad kunskap om mat, måltider och hälsa.

– Målet med forskningen är att ta fram ett verktyg som utbildar kring mat och måltidsvanor och som senare kan implementeras i den dagliga verksamheten i exempelvis skolor och klinisk verksamhet. Stipendiepengarna kommer framförallt att användas till detta vidareutvecklingsarbete, säger Madeleine Svensson.

FAKTA
Ett stipendium delas nu ut till Madeleine Svensson av Skåneländska gastronomiska akademien. Forskningsstipendiet på 100 000 kronor finansieras av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera