Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 januari 2014

Väder- och vindtunnel byggs för tester och idrottsforskning

Ett världsunikt labb med inriktning mot sport-, idrott- och outdoorsektorn byggs upp vid forskningsmiljön Sportstech och Mittuniversitetet i Östersund. Labbet rymmer en unik väder- och vindtunnel som ger nya möjligheter för idrottsforskning och för tester av sport- och friluftsprodukter.

Labbet innebär en investering på cirka 10 miljoner kronor och finansieras av Mittuniversitetet, Tillväxtverket och Östersunds kommun. Den 8 meter höga och 23 meter långa väder- och vindtunneln kan återskapa både uppförs- och nedförsbackar samtidigt som en fartstyrd fläkt ska ge rätt luftmotstånd. Även dåligt väder i form av regn kan efterliknas. Det ger möjlighet att i en kontrollerad testmiljö prova sammansatta sport- och friluftsprodukter som tält och jackor samt att studera effekter på idrottsutövares fysiologi och biomekanik under realistiska väder- och vindförhållanden.

– Labbet ger möjlighet för nyskapande forskning och bättre förutsättningar för laborationer och examensarbeten inom utbildningen för maskiningenjörer med profilering mot sportteknologi. Forskare kan också göra idrott- och outdooranknutna experiment med högre validitet och relevans än vad som är möjligt i nuvarande inomhusmiljöer som saknar påverkan av väder och vind, säger Mats Ainegren, projektledare.

Att kunna testa funktionen hos sammansatta sport- och friluftsprodukter betyder en breddning av dagens testmöjligheter vid textillaboratoriet på Campus Östersund. Där är det möjligt att testa slitage, vattentäthet, UV-tålighet och dragstyrka hos olika material. Däremot saknas möjligheter att testa hela plagg och produkter. Det kan exempelvis handla om kläders ånggenomsläpplighet, vindtäthet eller luftgenomsläpplighet under olika grader av fysisk ansträngning och vindförhållanden. Andra funktioner som kan vara intressant att prova är skor, olika bärsystem, hur jackor och ryggsäckar fungerar ihop under vandring etc.

En stor nackdel vid dagens idrottstester inomhus är avsaknaden av luftmotstånd. Den bromsande kraften från vinden medför med stor säkerhet en påverkan på till exempel längdskidåkares och skidskyttars energiomsättning och åkteknik.

– Nu får vi möjlighet att exempelvis studera hur en längdskidåkare kan spara energi på att ligga bakom andra skidåkare för att kunna spurta om dem på upploppet, säger Mats Ainegren.

Labbet ska stå klart hösten 2014 på Campus Östersund och designen är resultat av ett samarbete mellan forskare vid Sportstech och universitetet i Loughborough, England.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera