Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 januari 2014

3,7 miljoner till projekt för förbättrad varmvalsning

Swerea MEFOS har beviljats 3,7 miljoner kronor från Vinnova till projektet ”Industritillämpad forskning för förbättrade varmvalsningsprocesser”. Hela projektets budget uppgår till 11 miljoner kronor.

– Det här är ett tillämpat forskningsprojekt med fokus på de defekter som uppkommer i varmvalsningsprocessen, säger Patrik Sidestam, projektledare och forskare på Swerea MEFOS. Eftersom marknaden för de band- och plåtproducerande företagen blir alltmer konkurrensutsatt är processutveckling ett ständigt krav.

Swerea MEFOS ska med hjälp av modellering simulera varmvalsningsprocesserna hos de deltagande företagen. Modelleringen kompletteras sedan med valsning i Swerea MEFOS pilotvalsverk där det komplicerade deformationsförloppet noggrant studeras. Därefter genomförs tester i varmvalsverk i industrin. Swerea KIMAB kommer att bidra med materialmodellering och framtagande av materialdata. Resultaten från projektet ska genom ökad processförståelse leda till att defekter som kantsprickor, flagor och ytfel kan undvikas.

Projektet löper under tre år, och partners är Jernkontoret, Swerea KIMAB, Outokumpu Stainless, SSAB EMEA, Ruukki och Sandvik Materials Technology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera