Artikel från Göteborgs universitet
20 december 2013

Bestämningsnyckel för havsborstmaskar

Lagom till jul släpper Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna en web-baserad bestämningsnyckel för havsborstmaskar. Författare är två forskare vid Göteborgs universitet.

Havsborstmaskar är en grupp av djur som få känner till, men i havet är det en av de mest dominerande djurgrupperna och de har en enormt stor betydelse för ekosystemen.

Bestämningsnyckeln är vackert bildsatt med foton tagna av de två huvudförfattarna, Arne Nygren och Fredrik Pleijel, båda forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs Universitet, samt med utsökta illustrationer som reproducerats från ett praktverk utgivet i början av 1900-talet.

– Som vanligt när Nationalnyckeln ger ut något håller det hög kvalitet, säger Arne Nygren, en av författarna.

Gratis att ladda ner
Havsborstmaskar är den första djurgrupp som kommer att behandlas helt digitalt och nycklarna kommer dessutom vara gratis att ladda ner. Det här är den första av flera planerade utgivningar om havsborstmaskar.

– Under nästa år hoppas vi att familjenycklar där man nycklar fram till rätt art samt artbeskrivningar kommer ut. Det känns verkligen bra att denna första familjenyckel kommit ut. Det är kul att visa hur vackra dessa djur som få känner till verkligen är, säger Arne Nygren.

Man kan ladda ner bestämningsnyckeln här: http://www.slu.se/havsborstmaskar

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera