Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 december 2013

Att vara gay i ett muslimskt land

Hur lever man som bög och muslim i Beirut? Balansgången mellan moskén, familjen och bögklubben är svår. Homosexuella unga män väljer därför att försöka separera religion och sexualitet, att under perioder vara mer religiösa och mindre sexuellt aktiva – och tvärtom.

Beirut kallas mellanösterns Paris och är en pulserande, modern storstad med ett antal bögklubbar, samtidigt som det är omöjligt att vara öppet homosexuell i övriga samhället.

Islamologen Erica Li Lundqvist har levt nära ett 20-tal homosexuella män i 20-30-årsåldern i Beirut under 1,5 års tid. Gått på klubbar, blivit nära vän och begravt en av sina informanter, i en by ute på landet. Ingen där anade att alla kompisarna som kom resande från Beirut var gay. Istället blev de presenterade för den unga kvinna som skulle ha blivit hans fru.

– Ingen av männen jag träffade vågade berätta för familjen att de var homosexuella, och de flesta ville också gifta sig och skaffa familj i framtiden, något som är helt otänkbart utan en kvinna.

När Erica Li Lundqvist påbörjade arbetet med sin avhandling “Gayted communities” så fanns det nästan inget skrivet om hur homosexuella män lever i muslimska länder idag.
De män som Erica djupintervjuade upplevde alla någon gång att de levde i synd. För att försöka jämka ihop bilden av sig själva som både muslimer och homosexuella använde de olika strategier.

– De försökte på olika sätt reglera sin upplevda synd. Till exempel genom att hålla sig till en fast pojkvän och äkta kärlek sågs som mindre syndigt än flera kontakter. Efter en utsvävande partyperiod ville man rena sig, t ex genom att gå lilla vallfärden, Omra, innan man återvände till moskén. Vid ramadan valde man att leva frommare – med mindre sex eller helt utan.
Under intensiva festperioder med fler förbindelser undvek man moskén, eller genomförde olika reningsritualer innan man gick in. Identiteten måste omförhandlas ofta.

– En fas där man omvärderar sin identitet är när man ska gifta sig, vilket är mer eller mindre obligatoriskt i Libanon. Då blir sexualiteten inte så viktig, det betyder mer att få identifiera sig som god muslim och familjefar.

I Libanon är homosexuella handlingar fortfarande ett lagbrott och tidigare var homosexuella helt osynliga i samhället. Bögar i amerikanska tv-serier är en anledning till att människor har blivit mer medvetna om deras existens. I kölvattnet av arabiska våren har också kraven på att tillgodose mänskliga rättigheter börjat höras mer bland annat av organistionen HELEM i Libanon, och där ingår rättigheter för sexuella minioriteter även om de står långt ner på listan. Men den ökade synligheten har inte varit enbart av godo. Utbrott av moralpanik och trakasserier mot till exempel klubbar har förekommit.

– Om jag får spå framtiden så kommer homosexuella att utsättas mer av hot och förföljelse på grund av den ökade synligheten. Det blir sämre innan det blir bättre. 
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera