Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 december 2013

Svensk-kinesiskt samarbete inom aluminiumindustrin

Forskningsprojektet “Effektiv återvinning för en miljövänlig produktion av aluminium”, är ett samarbete mellan Swerea KIMAB, Acreo Swedish ICT och Stena Recycling i Sverige samt Lizhong Group i Guangzhou, Kina. Projektet har en total budget om 10 Mkr.

Under våren 2013 har Swerea KIMAB drivit en förstudie rörande möjligheterna att använda ett verktyg för online-analys (LIBS) för att analysera aluminiumskrot för ökad återvinning och minskat ekologiskt fotavtryck av aluminiumproduktion. Förstudien drevs med avsikten att mynna ut i svensk-kinesiska samarbeten. Under våren var Rein Vainik och Bertrand Noharet från Acreo Swedish ICT på besök i Kina och träffade representanter från stora delar av den kinesiska aluminiumindustrin, vilket senare ledde till ett gemensamt projektförslag.

VINNOVA har nu beslutat att satsa 5 miljoner kronor på forskning kring aluminiumåtervinning. Projektet har en total budget på 10 miljoner kronor inklusive industribidrag. Projektet startar omgående.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera