20 november 2013

Rapport kritiserar biståndet till aidsarbete i Södra Afrika

Enligt rapportförfattarna är biståndsgivare mer intresserade av att mäta resultat än att uppnå verklig förändring. – Det har skapat ett byråkratiskt monster som fokuserar på kontrollmekanismer istället för biståndsarbete, säger Håkan Thörn som är en av medförfattarna till rapporten.

Inför internationella aidsdagen: rapport kritiserar biståndet till aidsarbete i Södra Afrika
Enligt rapportförfattarna är biståndsgivare mer intresserade av att mäta resultat än att uppnå verklig förändring.  

– Det har skapat ett byråkratiskt monster som fokuserar på kontrollmekanismer istället för biståndsarbete, säger Håkan Thörn som är en av medförfattarna till rapporten.
Biståndsgivarnas krav innebär att civilsamhällsorganisationer marknadsanpassas och konkurrerar med varandra om anslag precis som företag konkurrerar om kunder. Det har underminerat organisationernas sociala engagemang, som givarna annars betonar vikten av i olika policydokument.

– Istället för att ge mer makt åt organisationer på gräsrotsnivå som utför det praktiska arbetet blir de mer maktlösa. Allting ska utföras enligt färdiga mallar, säger Håkan Thörn.

NAI bjuder in media till seminariet där författarna redovisar rapporten. Afrikachefen på UD, Pereric Högberg, och UDs ambassadör för global hälsa, Anders Nordström, samt Anne Lindeberg som är policy-rådgivare inom hiv- och aidsfrågor på Sida kommer att kommentera rapporten. Dessutom medverkar tre inbjudna afrikanska gäster som är experter inom hiv och aids och är aktiva i civilsamhället kring dessa frågor.

Ladda ner rapporten här

För media
NAI bjuder in media till ett seminarium den 29 november i Stockholm, med författarna:
Anmäl dig till johan.savstrom@nai.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera