Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 oktober 2013

Bilåkande ger ryggproblem för poliser

Många poliser har problem med ryggen. Och skulden verkar falla på den ständiga vapendragaren – tjänstebilen. Nu har den första forskningsrapporten utifrån en enkät med knappt 4000 poliser kommit. Den visar att många poliser som jobbar uniformerat i yttre tjänst har problem med ryggen.

Forskare vid Hälsohögskolan i Jönköping har genomfört en enkät med knappt 4000 svenska poliser, verksamma i yttre tjänst. Nu har den första forskningsrapporten utifrån enkäten kommit. Den visar att många poliser som jobbar uniformerat i yttre tjänst har problem med ryggen.

Den riktiga ryggknäckaren verkar vara tjänstebilen. Hälften av de tillfrågade poliserna tillbringade mer än halva sin arbetstid i tjänstebilen och de som tillbringade mest tid i bilen var också de som hade mest ryggbesvär.

Nästan hälften av poliserna som svarade på enkäten hade besvär med ryggen. Den stora majoriteten av poliserna tränade minst en timme i veckan, och de som tränade mest var de som hade minst ryggproblem. Vilken typ av träning de ägnade sig åt verkade spela mindre roll, enligt enkäten.

Tidigare har man trott att hur en polis bär sitt vapen påverkar ryggen. Man har tänkt sig att midjehölster skapar mer ryggproblem än benhölster. Men enkätsvaren visade att 42 procent av midjehölsterbärarna hade ryggproblem medan motsvarande siffra för benhölsterbärarna var 46 procent. Men kanske är det ändå så att benhölster är skonsammare för ryggen: siffrorna blir nämligen missvisande eftersom man på vissa håll i landet inte får bära benhölster om man inte har läkarintyg på att man har ryggproblem. Alltså kan benhölstret vara ett resultat av ryggproblem och inte tvärtom. I Halland, där benhölster är norm, var andelen poliser med ryggproblem genomsnittlig.

Enkäten som rapporten bygger på gjordes som en del i det Nationella Ergonomiprojektet, ett samarbete mellan Rikspolisstyrelsen och Hälsohögskolan i Jönköping. Enkäten innehöll 140 frågor om arbetsmiljö – det handlade om allt från utrustningsbälten och skyddsvästar till arbetstider och konflikter.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera