Artikel från Högskolan i Borås
23 oktober 2013

Tio miljoner till hållbart samhällsbyggande

Högskolan i Borås har tagit emot ett donationsbrev på 10 miljoner kronor till Gunnar Ivarsons stiftelse för hållbart samhällsbyggande.

Pengarna vill Gunnar Ivarson bland annat tillägna en heltids professorstjänst, ”Gunnar Ivarsons professur i hållbart samhällsbyggande” och eventuellt ytterligare forskarresurser till forskningen inom hållbart samhällsbyggande vid Högskolan i Borås.

– Jag vill försöka påverka bostadsbyggande i Sverige, speciellt hyresrätter och studentbostäder. Jag vill att det tillsätts en grupp människor som kan utreda problematiken kring bristen på bostäder, hållbart samhällsbyggande och integration, förklarar Gunnar Ivarson.
Ytterligare ett mål är att utveckla stadsdelen Norrby i Borås inom ramen för det projekt i hållbart samhällsbyggande som Högskolan i Borås är involverade i och som nyligen fått delfinansiering från Vinnova.

– Vi är stolta och ska göra det bästa vi kan, sa rektor Björn Brorström när han tog emot donationsbrevet.

Gunnar Ivarsons stiftelse för hållbart samhällsbyggande grundades för drygt ett år sedan.

Gunnar Ivarson började som byggare 1956 och grundade Wäst-Bygg 1981. Han har länge varit engagerad i frågor som rör bostadspolitik och infrastruktur och sitter bland annat i styrelsen och branschrådet för Institutionen Ingenjörshögskolan sedan tio år. Sedan tidigare samarbetar Ingenjörshögskolan, SP, Borås Stad och Borås Energi och miljö kring ett referensprojekt för hållbar samhällsutveckling, Innovationsplattform Norrby.

Text: Solveig Klug, Högskolan i Borås

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera