Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 september 2013

Tre stora universitetssjukhus jämför sig med varandra i unikt samarbete

Karolinska Universitetssjukhuset har bra tillgänglighet, bedriver stark forskning men använder mer resurser. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har god kvalitet, men långa vårdtider. Skånes universitetssjukhus är produktivt och kan arbeta mer strukturerat med kvalitetsarbetet.

Under våren 2013 har de tre stora universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund genomfört ett unikt projekt. I samråd med respektive landsting/regions hälso- och sjukvårdsdirektörer har de “öppnat sina böcker” och delat data kring produktion, personal, ekonomi, kvalitet, forskning och utbildning.

De stora universitetssjukhusen i Sverige har tillsammans nära 50 000 anställda. När de nu öppnar upp för att lära av varandra framkommer både områden där respektive sjukhus ligger bra till i relation till de andra, och områden man nu på de skilda ställena vill arbeta vidare med. Viktigast av allt, säger de tre sjukhusdirektörerna och hälso- och sjukvårdsdirektörerna inom respektive region/landsting, är att man nu med gemensam metodik strukturerat jämför data, lär av varandra och skapar faktaunderlag som är relevanta för universitetssjukhusens unika förutsättningar.

– Det är viktigt att lära av varandra och detta resultat blir ett utmärkt verktyg i vårt arbete med ständiga förbättringar för att ge patienterna den bästa vården, säger Birgir Jakobsson, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hälso- och sjukvårdsdirektörerna i respektive region och landsting har varit involverade i arbetet och tycker att detta är en modell för framtiden.

Sjukhusen kommer att använda materialet i sitt fortsatta utvecklingsarbete och kommer under hösten undersöka möjligheten att fortsätta samarbetet.

Läs hela benchmarkingrapporten (pdf).
Birgir Jakobsson Sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset
Jan ErikssonFörvaltningschefSkåne universitetssjukhusvård
Barbro Fridén Sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset
    

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera