Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 september 2013

Datormodellering av ämnet grafens framväxt

På sikt kan Shayesteh Haghighatpanahs forskning användas för att till exempel tillverka textila fibrer som är mycket starka och som i framtiden skulle kunna leda elektricitet eller användas för uppvärmning av exempelvis bilsäten. I sin avhandling presenterar hon dataormodellering av hur ämnet grafen och kolnanorör växer fram.

Shayesteh Haghighatpanahs avhandling, som bär titeln  [Ref 1]Computional Studies of Graphene and Single Walled Carbon Nanotube (SWCT) Growth and Carbonaceous Polymeric Nanocomposites [Ref 2], handlar om datormodellering av hur ämnet grafen och kolnanorör växer fram, samt hur de kan användas som tillsatsämne i, t.ex. polymerfibrer.

På sikt ser man inom forskningen möjligheter att exempelvis tillverka mycket små elektriska kretsar i nanostorlek, textila fibrer som är mycket starka och som i framtiden skulle kunna leda elektricitet eller användas för uppvärmning av exempelvis bilsäten. Målet med forskningen är att finna metoder för att kunna styra hur strukturerna hos grafenet ska bli.

– Det är av största betydelse att dessa mycket små strukturer inte har några defekter, det vill säga att alla atomer hamnar på rätt plats. Om strukturen på grafenet har defekter uppnår man inte önskade egenskaper. Jag har studerat hur strukturer i nanoskala växer fram eftersom vi behöver kunskap om detta och för att det behövs metoder för att kunna ta fram felfria nanostrukturer, förklarar hon.

FAKTA
Handledare:Professor Kim Bolton, Högskolan i Borås
Läs mer om avhandlingen: http://publications.lib.chalmers.se/publication/181882  
Läs abstract

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera