Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 september 2013

Bok om att vara biten av vampyrhistorier

Forskarna Maria Lindgren Leavenworth och Malin Isaksson berättar i sin bok om hur stort fenomenet fan fiction på temat vampyrer blivit. Genom närläsningar av ett urval av dessa fan fictions visar de på olika strategier och berättartekniska grepp hos fan fiction-författarna.

Boken heter Fanged Fan Fiction – Variations on TWILIGHT, TRUE BLOOD and THE VAMPIRE DIARIES (ungefär ”Fan Fiction med bett”). Den  publicerades i sommar och är resultatet av ett forskningsprojekt som pågått i knappt två år.

Genom närläsningar av ett urval av dessa fan fictions visar forskarna på olika strategier och berättartekniska grepp hos fan fiction-författarna. Analyserna visar på komplexa förhållanden mellan populärkulturens bilder och individers tolkningar och tillför viktig kunskap om skönlitterär kreativitet av idag.

Upprinnelsen till det hela kommer från att de ville göra något gemensamt utifrån deras respektive forskningsintressen.

– Jag hade ett stort intresse för reception, det vill säga hur folk läser tittar och tolkar; det intresset ville jag utveckla mer, säger Malin Isaksson.

– Och jag hade ett intresse för intertextualitet, hur texter återanvänds, citeras, implicit eller explicit; detta sammanföll i fan fiction, säger Maria Lindgren Leavenworth.

Läs mer om boken Fanged Fan Fiction – Variations on TWILIGHT, TRUE BLOOD and THE VAMPIRE DIARIES i en intervju med författarna på umu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera