Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2013

Start för samarbete med Rwanda

Ett upptaktsmöte på National University of Rwanda i Butare i södra delen av landet i slutet av augusti invigde ett utvecklingsprojekt med deltagare från bland annat informatik vid Handelshögskolan på Örebro universitet. Samarbetsavtalet skrevs under av universitetens båda rektorer vid en ceremoni i Örebro förra året och innebär att informatik nu påbörjar både master- och forskarutbildning där.

– Tillsammans med Rwanda Development Board, som är landets utvecklingsmyndighet, kommer vi att bedriva master- och avhandlingsprojekt, säger professor Åke Grönlund, som fanns på plats vid invigningsceremonin. Vi kommer att utveckla IT-stöd för olika utvecklings­projekt inom i första hand eGovernment och landsbygdsutveckling. Masterutbildningen kommer att ske på plats i Rwanda genom att dels våra lärare tillbringar en del tid där, dels genom att mängden webbaserade lärresurser utökas. Doktoranderna är enligt Sidas modell “sandwichdoktorander” som tillbringar halva året i Örebro och den andra hälften i Rwanda.

15 miljoner och fem år
För informatiks i Örebro del omfattar avtalet 15 miljoner kronor under en första fas på fem år. Finansieringen bygger på stöd från Sida, dels till landet Rwanda, dels direkt till University of Rwanda. Sidas satsning är ett stort och långsiktigt uppbyggnadsprogram som kommer att sträcka sig över tio år, varav det nu startade är den första delen. Utöver informatik i Örebro deltar ett tiotal ämnen från flera svenska universitet; Göteborg, Umeå, Stockholm, SLU, KTH, Uppsala, Linköping, Lund och KI.

– Vi är glada att på detta sätt kunna bidra till Rwandas fortsatta utveckling och ser fram emot en lång period av spännande samarbete, säger Åke Grönlund.

Rwanda – ett fattigt land i snabb utveckling
Bilden av Rwanda i Sverige präglas fortfarande av det stora folkmordet för 20 år sedan. Mindre känt är att landet har utvecklats enormt under tiden därefter. Rwanda kan i många avseenden sägas vara det modernaste landet i Afrika. Man har under det senaste dryga decenniet haft en tillväxt på i genomsnitt över åtta procent per år (att jämföra med Sveriges ca en procent), korruptionsnivån är den lägsta i Afrika och bland de 25 procent bästa länderna i världen. Trots stor fattigdom är återuppbyggnadstakten hög och ett antal framgångsrika utvecklingsprocesser pågår för att förbättra exempelvis hälsovård, jordbruk och utbildning. Fattigdomen har minskat från 57 procent till 45 procent på fem år mellan 2006 och 2011, vilket är exceptionellt för Afrika. 80 procent av barnen går ut grundskolan och 90 procent av befolkningen omfattas av en grundläggande sjukförsäkring. Rwanda är också det första land i världen som har en majoritet av kvinnor i parlamentet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera