19 augusti 2013

Tryckt biosensor — svensk innovation för distribuerad sjuk- och hälsovård

Biosensorer som kan användas för att kontrollera hälsa och varna för sjukdom kan snart bäras i var mans ficka. Genom att trycka dem på plast eller papper kan man tillverka dem för en femkrona, enligt forskare på Acreo Swedish ICT och Linköpings universitet.

I den fullt fungerande prototyp som tagits fram används elektroniskt aktiva material som “bläck” för att trycka batteri, biosensor och display som integreras med flexibel elektronik. Teknologin är utvecklad av Acreo Swedish ICT i samarbete med Biosensors and Bioelectronics Centre vid LiU. Den tryckta biosensorn presenteras på Digital Health Days i Stockholm den 21 augusti.

Vi söker nu efter kommersiella partner som kan ta vår plattform vidare till marknaden. Vi hoppas hitta företag med specifika krav för diagnostik inom medicin men även inom processindustri, livsmedelshantering och försvar, säger Göran Gustafsson, avdelningschef för Tryckt Elektronik vid Acreo Swedish ICT.

– I framtiden kan biosensorer få stor betydelse för upptäckt och kontroll av njursjukdom, hjärtsjukdom och cancer. De kan också spela en viktig roll för individanpassad vård genom att erbjuda möjligheter till snabb genetisk analys, säger Professor Anthony Turner, föreståndare för Biosensors and Bioelectronics center vid Linköpings universitet.

En integrerad biosensor innehåller biologiska eller syntetiska komponenter, som reagerar på ett prov, exempelvis en droppe blod som tillsätts. Reaktionen omvandlas till en elektronisk signal som är proportionell mot halten av den sökta substansen. Resultatet av mätningen avläses direkt på displayen. Nästa steg i forskningen är att skapa sensorsystem där analyssvaret skickas direkt vidare via mobilnätet, exempelvis till en behandlande läkare.

På Digital Health Days i Stockholmsmässan, 21 augusti kommer den integrerade tryckta biosensor presenteras av Prof Turner och i Acreos workshop, “Innovativa Sensorlösningar för distribuerad diagnostik och hälsovård”.

Professor Turner som har gjort sig känd som upphovsman till en glukosmätare som nu används av diabetiker över hela världen, har skrivit om den nya biosensorn i tidskriften Chemical Society Reviews. Glukosmätare svarar idag för omkring 85 procent av världsmarknaden för biosensorer.

Artikel: Biosensors: sense and sensibility by Anthony PF Turner. Chem. Soc. Rev. February 2013. DOI: 10.1039/c3cs35528d?
Digital Health Days 21-22 augusti

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera