Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 augusti 2013

Norsk-svensk forskningsexpedition i Arktis

19 augusti inleds den norsk-svenska forskningsexpeditionen OATRC 2013 med isbrytaren Oden i Arktis. Expeditionen är ett samarbete mellan Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) och Polarforskningssekretariatet.

Forskargruppen ombord på isbrytaren Oden består av deltagare från 14 olika nationer och ska under två veckor samla in data om havsisens och isbergens fysikaliska och mekaniska egenskaper i Norra ishavet nordost om Grönland. Forskarna ska bland annat studera drivande havsis och isberg under olika meteorologiska och oceanografiska förhållanden och göra tester för att undersöka hur isbrytaren Odens prestanda och framkomlighet påverkas av skiftande isförhållanden. Expeditionen gör det även möjligt att testa och utvärdera ny, innovativ teknologi i en arktisk miljö.

Forskningsexpeditionen OATRC 2013 är ett projekt inom SAMCoT (Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology), som är ett center för forskningsbaserad innovation som inrättats av Norges forskningsråd med NTNU som värd. Forskningsexpeditionen är en uppföljning av en expedition i samma område förra året.

Ljudkonstnär på isbrytaren Oden
Under expeditionen ska den svenska ljudkonstnären Åsa Stjerna arbeta ombord på isbrytaren Oden. Åsa Stjerna är stipendiat inom Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram.
Hennes konstnärskap knyter ihop naturvetenskaplig forskning och konst. Ombord på Oden kommer hon att fortsätta sin konstnärliga utforskning av havet, i termer av ett offentligt rum med hög global relevans.

OATRC 2013 startar och avslutas i Longyearbyen på Svalbard.
Läs mer om forskningsexpeditionen samt rapporter direkt från isbrytaren Oden

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera