29 juli 2013

Sista valet för Mugabe i Zimbabwe

Onsdagen den 31 juli håller Zimbabwe president- och parlamentsval, där Robert Mugabe och regeringspartiet Zanu PF spås bli vinnare. – Valet i sig är viktigt men ännu intressantare är vad som händer när det är över. President Mugabe är 89 år och måste snart lämna över till en efterträdare, kanske redan i år, säger forskaren Eldridge Adolfo vid Nordiska Afrikainstitutet.

Det snabbt utlysta valet var enligt Eldridge Adolfo en medveten strategi av Zanu PF för att minska motståndarpartiet MDC:s möjligheter att lansera en framgångsrik valkampanj, och samtidigt öka de egna möjligheterna att manipulera valprocessen.
Valet år 2008 kantades av mord och grovt våld.

Eldridge Adolfo tror att risken för våldsamheter är liten den här gången, men ökar om valet måste avgöras i en andra omgång.

– Mobiliseringen av ungdomsgäng för att skrämma motståndare har redan börjat och lär pågå under hela valet. De flesta människor är så rädda efter valet 2008 att sådana markeringar förmodligen räcker, säger Eldridge Adolfo.

I Zimbabwe är nästan all makt samlad hos presidenten. Därför är successionen efter President
Robert Mugabe mycket avgörande för landets framtid. Den 89-årige Robert Mugabe måste rimligen lämna över makten inom den kommande femåriga mandatperioden. Flera bedömare tror att det kan ske redan under 2013.

Striden om ledarskapet kommer att utspela sig inom Zanu PF, men även det inofficiella säkerhetsorganet Joint Operations Command, som står Robert Mugabe nära, väntas få inflytande. Zanu PF är delat i flera fraktioner som är löst knutna till två block: Mujuru-lägret (som anses moderata) och Munangagwa-lägret (som anses hårdföra). Om det senare vinner maktstriden kommer Zimbabwe sannolikt att fortsätta på samma linje som under Mugabe.

Nordiska Afrikainstitutet är ett centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika i de nordiska länderna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera