Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 juli 2013

Semestern ska utgå från dig

Träffa släkten, bada, resa bort och ha det roligt. Det är mycket vi villa hinna med under sommaren och semestern. Men ibland glömmer vi att energin ska räcka till tiden efteråt — då vi återgår till vardagen och långa arbetsdagar.

– Oftast har människor en väldigt positiv förväntan på semestern, men som kanske ibland är lite orealistisk. Det finns mycket att hinna med – läsa alla böcker man missat, komma igång med träning, träffa familjen. Men det är ju inte alltid som det går enligt planen, säger Göran Kecklund som är sömn- och stressforskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Han har tittat närmre på återhämtningsperspektivet, och har forskat om återhämtning i samband med semester.

– Vill man vara pigg och fräsch när man kommer tillbaka till jobbet är en bra strategi att inte överplanera för mycket. Självklart är det bra med en grundplanering men med för mycket detaljer är det svårt att hinna med allt. Det är viktigt att lägga in dagar som man kan ta som de kommer, säger Göran Kecklund.

Kvinna sover i hängmatta. Foto: ThinkStock

För vissa är det bäst att spendera några veckor i hängmattan med en god bok. Foto: ThinkStock.

Enligt honom kan det vara ett problem att ha för höga förväntningar på att något ska bli bra. När ens förväntningar inte infrias kan det ge upphov till dålig stress. Att spontant gå ut en dag när det är fint väder eller stanna inne och mysa en dag när det regnar tror han är bra.

– Vi behöver det kravlösa, att kunna göra saker utan att de är förknippade med några måsten, berättar han.

Semester är olika för alla
– För mig finns ett mervärde att i ha flera veckors semester i följd. Jag känner då att jag har en bättre möjlighet att varva ned på riktigt och stänga av stressen. En veckas semester skulle leda till att jag började tänka på att jag snart ska börja jobba igen på en gång. Men detta är inte nödvändigtvis rätt för andra. En arbetskamrat har i år bestämt sig för att dela upp sin semester. Snart har han en vecka, sedan jobbar han lite mer än en månad innan han tar nästa paus, berättar Göran Kecklund.

Han tycker att det är viktigt att utgå från sig själv när man bestämmer sig för vilken semester man vill ha.

– Många ser semester lite som ett arbete och som är styrt av andras förväntningar. Att träffa släkt, besöka sommarstuga och liknande är ritualer som vissa är bekväma med, medan andra förknippar dem med krav, säger han.

Ett outforskat område
Samtidigt är semester ett ämne som det finns väldigt lite forskning kring. Dan Hasson forskar också vid Stressforskningsinstitutet. Han menar att det är svårt att skapa en generell bild av begreppet semester eftersom vi alla tolkar det olika.

– Det finns många förutfattade meningar om vad semester är och hur “bra” en semester ska vara. Alla har sin egen uppfattning om hur de vill spendera tiden. Jag har blivit intervjuad många gånger av journalister som säger “semester tror jag de flesta uppfattar som…”, men alla säger olika och tror ändå att ens egen uppfattning är ganska generell, det är så vi ofta fungerar, menar han.

Enligt Dan Hasson finns det ingen enkel definition av vad som är en bra semester för alla även om det finns en sak som tycks gälla för de flesta.

– Det enda man egentligen vet är att semester, oavsett längd har en positiv effekt som är kortvarig och avtar snabbt. Egentligen vet vi inte vad som är den bästa semestern. Detta är främst för att det egentligen är ett otroligt komplext område; det kan verka enkelt men skrapar man på ytan blir det tydligt att det finns mycket där under, säger han.

Anpassa semester efter behov
Precis som Göran Kecklund tror Dan Hasson att det är viktigt att låta semestern utgå från sig själv. Att dessutom inte förutsätta att andra vill spendera den på samma sätt du är också viktigt.

– Det är viktigt att acceptera att vi inte kan göra precis allting under vår semester, då faktorer som tid och pengar kan hindra oss. För personer som inte har jobb och pengar kan det också blir stressande när andra pratar om hur de ska spendera sin lediga tid, säger Dan Hasson.

Genom att undvika allt för höga ambitioner och förväntningar och istället satsa på att finna en bra balans mellan vila och aktivitet kan vi öka chanserna till en avkopplande och bra semester.

Besök Stressforskningsinstitutet för tips på en stressfri semester!

Text: Samuel Greén
Foton: ThinkStock

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera