Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 juni 2013

Eko-kritiska texter om film

Hittills är det inte mycket som har skrivits om globalisering och miljötänkande vad gäller film och filmproduktion. Man kan till och med undra om det ens under senare år har hänt så mycket på detta område och om den eko-kritik som syns allt mer i andra sammanhang egentligen existerar i filmens värld – Hollywoods dominans kring allt som har med filmskapande att göra är fortfarande närmast överväldigande på de flesta områden.

En ny bok – Transnational Ecocinema Film Culture in an Era of Ecological Transformation (Intellect förlag, maj 2013) – utgiven av filmvetarna Tommy Gustafsson (Linnéuniversitetet) och Pietari Kääpä (Helsingfors universitet) försöker dock ändra på detta.

I denna samling texter, vilka utgår från ett antal filmer från en rad olika länder och kulturer bortom Hollywood, försöker författarna att sätta in filmerna i sina respektive ekonomiska och politiska sammanhang och att samtidigt öppna upp den eko-kritiska debatten även för filmen. Syftet är att ge läsaren en både mer heltäckande och mer nyanserad bild av var filmskapandet befinner sig idag i det globala miljötänkandet.

Om redaktörerna:
Tommy Gustafsson undervisar och forskar, och har tidigare publicerat böcker och artiklar om bland annat manlighet och genusrelationer i svensk filmkultur, om hur media ”minns” folkmordet i Rwanda och om den oberoende filmaren Oscar Micheaux. Pietari Kääpä har tidigare bland annat skrivit om filmaren Mika Kaurismäki samt varit redaktör för Directory of World Cinema: Finland och World Platser Film: Helsingfors.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera