Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 juni 2013

24 miljoner till tryckt elektronik

Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik byggs nu upp på Linköpings universitet, Campus Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag på 24 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, huvudmottagare är LiU-professorn Magnus Berggren.

– Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet.

Magnus Berggren är huvudmottagare av de 24 miljonerna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan står även forskare på KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet, Mittuniversitetet och Acreo.

– Vi har alla verksamhet inom tryckt elektronik och samarbetar redan i dag, säger Magnus Berggren.

Forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT AB tillsammans med Linköpings universitet driver idag verksamheten inom Printed Electronics Arena, PEA, i Norrköping, ett laboratorium med tryckpressar för organisk elektronik.

Tekniken inom PEA kommer nu att utökas med de resurser LiU tillför med hjälp av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och det nya laboratoriet, Swedish Research Laboratory for Printed Electronics. Laboratoriet kommer att utgöra stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik. Här ingår förutom tryckpresslabbet även ett renrum, ett kemilabb och ett laboratorium för bioelektronik.

– Den nya utrustningen, och att vi nu gör en nationell kraftsamling inom tryckt elektronik, stärker PEAs och Sveriges ledande position i världen, konstaterar också Tommy Höglund, processledare för PEA på Acreo Swedish ICT.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera