Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juni 2013

Ny teknik ger bättre bildkvalitet

Idag erbjuder mobilnätet allt fler olika typer av tjänster. Vi har också allt större frihet att använda våra mobiler och dess tjänster var som helst och när som helst.

Så kallade strömmade tjänster är en viktig tillämpning för många mobilanvändare. Videoströmning via trådlösa nätverk lider ofta av bandbreddsbegränsningar och avbrott, vilket kan leda till förlust av bildrutor i videosekvensen. Det kan påverka kvaliteten på videon negativt och användaren upplever plötsliga stopp under uppspelningen, det vill säga bilden fryses tillfälligt, följt av ett hopp från en scen till en annan.

I denna avhandling föreslås flera tekniker för att, dels övervinna problemet att bilden fryses, dels minska mängden videodata som strömmas till den mobila enheten. De föreslagna teknikerna används framgångsrikt för att ge tillfredsställande bildkvalitet på de videor som sänds över opålitliga nätverk.

Måndagen den 10 juni försvarar Hussein Aziz, BTH, försvarar sin avhandling ”Streaming Video over Unreliable and Bandwidth Limited Networks”, i ämnet datorsystemteknik måndagen den 10 juni.  

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera