Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 april 2013

Ny teknik ger säkrare lastbilstransporter

I en avhandling från BTH ser vi hur man kan avgöra vilken teknik som kan erbjuda bättre tjänster för att stödja våra transport- och logistikkedjor.Gideon Mbiydzenyuy disputerar i ämnet datavetenskap, med avhandlingen “Quantitative Assessment of Intelligent Transport Systems for Road Freight Transport”.

Transport- och logistikkedjorna har ett ansvar att leverera alla de produkter vi kan hitta i våra butiker. De ska även hämta nödvändiga råvaror och se till att bearbetningsverksamhet i fabriker löper smidigt. I dagsläget finns inte något alternativt stöd. Med stigande levnadsstandard blir våra krav på transport- och logistikkedjor större.

Trots den viktiga roll som transport- och logistikkedjor spelar, står vi inför flera problem i framtiden. I Sverige dör en person och flera skadas varje dag på grund av transport- och logistikverksamhet.

Det har blivit populärt att använda teknik för att stödja varje aktör, som är inblandad i transporten, att agera i samhällets bästa intresse. Till exempel, om vi förser förarna med nödteknik som automatiskt larmar i händelse av en olycka, underlättar det en snabbare insats från akutsjukvården. Om nödenheten ingriper snabbare, kan de lyckas rädda sårade och svårt skadade personer som är inblandade i olyckan. Det finns mycket teknik som stöder enheter som kan ge olika tjänster till olika aktörer som deltar i transport- och logistikverksamhet, till exempel en GPS-navigering och vägtullssystem. Dessa tekniker kallas intelligenta transportsystem eller ITS. Problemet med att använda ITS är att det tar mycket tid och resurser för att göra dem fullt tillgängliga för varje aktör.

Vi kan dock göra datormodeller för att studera dessa tekniker i stället för att utveckla och testa dem. Sådana datormodeller kan hjälpa oss att förstå vilka av dessa tekniker som kommer att ge oss de bästa tjänsterna för att stödja olika aktörer inom transport och logistik. Denna avhandling tar oss ett steg närmare för att förstå hur man kan använda datormodeller för att förstå effekterna av teknikbaserade tjänster till samhället.

Fotnot: Läs mer här om projektet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera